19. januar – svetovni dan “POKOVKE”

Pokovka je vrsta koruznega zrna, ki se pri segrevanju razširi in napihne; ista imena se nanašajo tudi na živila, ki nastanejo pri ekspanziji. Močna lupina jedrca pokovke vsebuje trdo škrobnato lupino, semena s 14–20 % vlage, ki se med segrevanjem upari. Pritisk pare še narašča, dokler lupina ne poči, kar omogoči jedru, da se močno razširi na 20 do 50-kratno prvotno velikost in se nato ohladi. Nekatere vrste koruze se gojijo posebej kot koruza za izdelavo pokovke. Najpogostejša med njimi je Zea mays sorta everta, posebna vrsta koruze kremenke.

Koruza je bila “udomačena” pred približno 10.000 leti na ozemlju današnje Mehike. Arheologi so odkrili, da ljudje poznamo pokovko že tisoče let. Fosilni dokazi iz Peruja kažejo, da so koruzo strli že leta 4700 pr.Skozi 19. stoletje so jedrca trli ročno, na štedilniku. Jedrca so prodajali na vzhodni obali ZDA pod imeni, kot sta Pearls ali Nonpareil. Izraz popped corn se je prvič pojavil v slovarju amerikanizmov Johna Russella Bartletta iz leta 1848. Dostopnost pokovke se je hitro povečala v devetdesetih letih 19. stoletja z izumom aparata za pripravo pokovke Charlesa Cretorsa. Cretors, lastnik slaščičarne iz Chicaga, je izdelal številne stroje na parni pogon za praženje oreščkov in to tehnologijo uporabil za koruzna zrna. Do preloma stoletja je Cretors ustvaril in uporabil ulične vozičke, opremljene z aparati za pripravo pokovke na parni pogon. Med veliko depresijo je bila pokovke razmeroma poceni, 5–10 centov za vrečko in je zato postala priljubljene. Medtem ko so druga podjetja propadla, je posel s pokovko uspeval in postal vir dohodka za številne kmete v težavah.

Pokovko lahko skuhamo z maslom ali oljem. Čeprav lahko majhne količine skuhate v grelniku vode ali loncu v domači kuhinji, komercialna prodaja uporablja posebej zasnovane stroje za pokovko, ki jih je leta 1885 v Chicagu v Illinoisu izumil Charles Cretors . Cretors je svoj izum predstavil na kolumbijski razstavi leta 1893. Na tem sejmu je FW Rueckheim predstavil “Candied Popcorn” z okusom melase, prvo karamelno koruzo ; njegov brat Louis Ruekheim je nekoliko spremenil recept in ga predstavil kot Cracker Jack leta 1896.

Healthier Stovetop Popcorn | Clean Food Crush

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja