19. februar – svetovni dan “KITOV”

Kiti so red sesalcev, katerega predstavniki so prilagojeni na življenje pod vodo. Telo je ribje oblike in golo, sprednje okončine so preobražene v plavuti, zadnje pa močno zakrnele. Kljub temu so pravi sesalci, ki s pljuči dihajo zrak, mladiče pa hranijo z mlekom. Živijo v vseh morjih, nekatere vrste pa tudi v tropskih in subtropskih rekah. Številne med njimi je človek s pretiranim lovom skoraj iztrebil.

Obstajata dve vrsti kitov: zobati in vosati. Zobati kiti, kot že ime pove, imajo zobe, s katerimi lovijo in jedo lignje, ribe in tjulnje. Med zobate kite med drugim vključujemo še delfine, pliskavke in orke. Tudi narvalov “rog” je pravzaprav en dolg zob, ki štrli skozi njegovo ustnico. Vosati kiti so večinoma večji od zobatih kitov. Sem spadajo modri kiti, grbavci, desni kiti, grenlandski kiti in drugi. Prehranjujejo se tako, da drobna kozicam podobna bitja, imenovana kril, konzumirajo skozi obrobljene plošče dolgega, nohtom podobnega materiala, imenovanega baleen, pritrjene na njihove zgornje čeljusti.

Kiti, zlasti grbavci, proizvajajo “nezemeljske” vokalizacije, ki jih je mogoče slišati kilometre pod vodo. Pesmi, zapletene kombinacije stokanja, tuljenja in joka, ki lahko trajajo ure in ure, nastanejo, ko kiti potiskajo zrak v svojih glavah, nato pa zvoke ojačajo skozi madež maščobe, ki se nahaja na zgornji čeljusti. Domneva se, da se kiti sporazumevajo prek klicev, za katere raziskovalci menijo, da jih je mogoče slišati na tisoče kilometrov.

Whale | Definition, Types, & Facts | Britannica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja