19. december – svetovni dan “TRDIH BONBONOV”

Večina trdih bonbonov je iz 100 % sladkorja z dodanimi aromami in barvili. Da bi dobili trde bonbone, slaščičarji kuhajo sladkorni sirup na 320 stopinjah celzija. Ko dobijo doseženo temperaturo, vroč, prožen sladkor vlijejo v modele ali jih zvijejo in zložijo v oblike ter pustijo, da se ohladi. Ko se sladkor ohladi, postane strjen in trd. Prve trde bonbone, kot so limonine kapljice in poprove mete, so verjetno predpisovali kot zdravilo za želodčne bolezni.

Sladkarije so postale priljubljene v sedemnajstem stoletju, ko so cene sladkorja padle. Prej so si sladkarije lahko privoščili le premožni. Do sredine 19. stoletja je več kot 400 podjetij izdelovalo to priljubljeno poslastico. Leta 2015 je Jolly Rancher presegel Werther’s Original kot najbolje prodajana trda sladkarija. Drugi priljubljeni trdi bonboni vključujejo Dum Dum Pops, Life Savers, Tootsie Roll Pops in Charms Blow Pop.

Svetovni dan trdih bonbonov je tudi odličen čas za odkrivanje zgodovine tvojih najljubših trdih bonbonov. Prebereš si lahko tudi o številnih izdelovalcih sladkarij iz preteklih dni ali o tistih, ki še vedno izdelujejo tvoje najljubše. Oglej si videoposnetke, ki prikazujejo, kako so narejeni ti pisani bonboni. Presenečen/a boš, kako inovativen je moral biti vsak izdelovalec sladkarij, da je razvil svoj edinstven postopek. 

Kot zanimivost: izraz “hard candy” v angleščini pomeni prepovedani sadež in obstaja tudi film s tem naslovom.

Trdi zeliščni bonboni Perger • Rifuzl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja