19. april – svetovni dan “ČESNA”

Ali ste vedeli, da so Egipčani česen častili kot božji dar in ga celo uporabljali kot denarno valuto? To še ni vse… Česen naj bi dajal moč grškim športnikom in bojevnikom, odganjal zlobne uroke in ščitil dekleta pred zlobnimi nimfami. Da ne omenjamo vampirjev…

Čebulice navadnega česna so srednje velike do velike, v povprečju s premerom od 5 do 8 centimetrov in so sestavljene iz več strokov, razporejenih v več plasteh, odvisno od sorte. Vsak strok česna je obdan s svojim ovojom, sama čebulica pa ima plasti tankih luskastih ovojov, ki ščitijo stroke. Cel navadni česen ima v resnici zelo blag vonj in okus po čemažu. Ko pa so stroki zdrobljeni ali stisnjeni, se sprostijo encimske spojine, ki proizvajajo molekulo na osnovi žvepla, znano kot alicin, ki je odgovoren za to, da daje česnu njegovo znano ostro aromo in okus. Navadni česen je bogat z vitaminom C, vitaminom B6 in manganom. Vsebuje tudi nekaj kalcija in fosforja.

Česen že dolgo uporabljajo različne kulture, kot so grška, italijanska, kitajska, egipčanska in evropska, zaradi njegovih kulinaričnih, zdravilnih in duhovnih lastnosti. Obstaja veliko zapisanih mitov, legend in zdravilnih opomb s česnom kot zvezdo. Česen so našli v grobnici kralja Tutankamona in zabeleženo je, da so ga zaužili sužnji, ki so zgradili Khufujevo piramido v Gizehu. V judovskem Talmudu je predlagano, naj pari jedo česen ob sobotah, da bi se lahko bolje spoznali, kar je znak zgodovinskega pomena česna kot afrodiziaka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja