18. maj – svetovni dan “ARAKA”

Arak ali araq (ﻋﺮﻕ ) je destilirano levantinsko žganje iz družine janeževih pijač. Je prosojen in nesladkan. Tradicionalno je narejen iz samo dveh sestavin, grozdja in janeža. Zdrobljena semena janeža, v obliki olja, araku daje rahel okus po sladkem korenu.

Pijača, ki velja za nacionalno pijačo države Libanon, pa tudi drugih držav, kot so Izrael, Egipt, Sirija, Palestina in Jordanija, ponuja nezmotljiv okus in aromo. Pravzaprav nekateri zgodovinarji verjamejo, da je bil arak ena prvih aromatiziranih žganih pijač, ki so bile kdaj ustvarjene. Pijača, narejena z ekstrakcijo janeževih semen v grozdnem žganju, je izjemno preprosta in čista, brez dodatkov ali drugih arom, ki bi jo otežile.

Svetovni dan Araka je bil ustanovljen leta 2023 v prizadevanju za promocijo in ozaveščanje o tej destilirani pijači, ki ponuja edinstveno potovanje v svet mnogih narodov Bližnjega vzhoda, zlasti v regiji Levantine. Trgovsko podjetje Terra Sancta, podjetje s Floride, ki uvaža alkoholne pijače z Bližnjega vzhoda, je bilo odgovorno za ustanovitev svetovnega dneva Araka. Arak, ki ga pogosto uživamo kot del kulture gostoljubja, vključno z večurnim zadrževanjem ob obroku, v restavraciji z mezze na prostem ali doma, pogosto povezujemo z vikendi in prazniki. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja