18. februar – svetovni dan “PLUTONA”

Svetovni dan Plutona praznujemo vsako leto 18. februarja v spomin na obletnico odkritja tega planeta – leta 1930. Planet, znan po značilnih ledenih gorah in majhni velikosti, je odkril ameriški astronom Clyde Tombaugh in je do leta 2006 veljal za enega izmed devetih planetov v našem sončnem sistemu skupaj z Merkurjem, Venero, Zemljo, Marsom, Jupitrom, Saturnom, Uranom in Neptunom. Clyde je odkril Pluton na observatoriju Lowell v Flagstaffu v Arizoni le 84 let po odkritju Neptuna.

Čeprav je bil Pluton odkrit leta 1930, so se namigovanja o njegovem obstoju začela že leta 1840, potem ko je francoski astronom Urbain Le Verrier zaradi nepravilnosti Uranove orbite začutil, da obstaja planet zunaj Urana. Njegova intuicija ga je vodila, da je razvil matematične izračune, da bi razložil neskladja Uranove orbite v povezavi z zakoni planetarnega gibanja in gravitacije, kar je privedlo do končnega odkritja Neptuna. Po odkritju Neptuna, dogodku, ki na splošno velja za potrditev podskupine astronomske prakse, imenovane nebesna mehanika, je bilo ugotovljeno, da obstaja še en planet, ki moti Uranovo orbito, saj se je nepravilnost v njegovi orbiti nadaljevala. To je nato privedlo do tega, da je iskanje Plutona – sprva imenovanega Planet X – vodil Percival Lowell, čigar smrt je kasneje prenesla iskanje Plutona na Clyda Tombaugha, ki ga je na koncu tudi odkril.

Planet, ki je dobil ime po rimskem bogu podzemlja, je do leta 2006 veljal za enega od devetih planetov v osončju. Mednarodna astronomska zveza mu je kasneje zaradi neizpolnjevanja kriterijev znižala status in ga označila za ‘pritlikavi’ planet, ker ne velja za planet polne velikosti (velik je za dve tretjini Zemlje). Domneva se, da sta bili prvi dve črki v “Plutonu” v čast Percivalu Lowellu, čigar prepričanje, da obstajajo drugi planeti onkraj Neptuna, je pomagalo spodbuditi gon, ki je pripeljal do odkritja tega čudovitega planeta.

3,199 Pluto Dwarf Planet Illustrations & Clip Art - iStock

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja