18. december – svetovni dan “DVOJČKOV”

Ne glede na to, ali so dvojajčni ali enojajčni, si dvojčki že od samega začetka delijo vse. Čeprav so njihove osebnosti lahko povsem različne, pogosto vedo, kaj bo rekel drugi, še preden le-ta željeno izgovori. Tudi razdalja ni problem. Dvojčki uspejo ostati povezani po vsej državi ali po vsem svetu. Mitologija nas o dvojčkih uči že od vsega začetka, tako kot Sveto pismo. Od rivalstva Ezava in Jakoba do Afroditinih dvojčkov Fobosa in Deimosa ter smrtnih in nesmrtnih dvojčkov iz ozvezdja Dvojčkov.

Dvojčka sta dva potomca , ki nastaneta v isti nosečnosti . Dvojčki so lahko monozigotni (‘enojajčni’), kar pomeni, da se razvijejo iz ene zigote , ki se razcepi in tvori dva zarodka, ali dvojajčni (‘neidentični’ ali ‘dvojajčni’), kar pomeni, da se vsak dvojček razvije iz ločeno jajčece in vsako jajčece je oplojeno z lastno semenčico. Ker se enojajčni dvojčki razvijejo iz ene zigote, bodo imeli isti spol, medtem ko so enojajčni dvojčki lahko istega spola ali pa tudi ne. Splošno znano je, da imajo starejše mamice več možnosti za zanositev z dvojčki. Vendar pa poznamo številne zaplete, ki se lahko med tem pripetijo:

Siamese conjoined twins businessmen sketch engraving vector illustration.  t-shirt apparel print design. scratch board | CanStock
  • Izginjajoči dvojčki (Pojav znan tudi kot resorpcija dvojčka, je plod v večgestacijski nosečnosti, ki umre v maternici in se nato delno ali popolnoma ponovno absorbira . V nekaterih primerih je mrtev dvojček stisnjen v sploščeno, pergamentu podobno stanje)
  • Sijamska dvojčka (Sta enojajčna dvojčka, katerih telesi sta med nosečnostjo združeni. To se zgodi, ko se zigota začne cepiti po 12. dnevu po oploditvi in ​​se ne loči popolnoma. Stopnja težavnosti se poveča, če si dvojčka deli vitalni organ ali strukturo, kot so možgani, srce, jetra ali pljuča.)
  • Sindrom transfuzije (Monozigotni dvojčki, ki si delijo posteljico, lahko razvijejo sindrom transfuzije med dvojčkoma. To stanje pomeni, da se kri iz enega dvojčka preusmeri v drugega dvojčka. En dvojček, dvojček ‘darovalec’, je majhen in anemičen , drugi, dvojček ‘prejemnik’, pa je velik in ima policitemijo . Zaradi tega stanja sta ogroženi življenji obeh dvojčkov.)

Slavni dvojčki, ki jih zagotovo poznaš so: Dylan and Cole Sprouse, Rami and Sami Malek, Marissa and Giovanni Ribisi, James in Oliver Phelps, Hunter and Scarlett Johansson …

Mischievous Facts About Fred and George Weasley

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja