18. april – svetovni dan “SPOMENIKOV IN SPOMENIŠKIH OBMOČIJ”

Mednarodni dan spomenikov in spomeniških območij vsako leto obeležujemo 18. aprila po vsem svetu. Cilj je ozaveščanje o raznolikosti kulturne dediščine, ranljivosti spomenikov ter ukrepih za njihovo vzdrževanje in ohranjanje. Mednarodni svet spomenikov (ICOMOS) vsako leto določi temo za pobude, ki jih organizirajo njegovi člani, nacionalni in mednarodni odbori ter vsi drugi, ki jih zanima obeleževanje tega dne.

Mednarodni dan spomenikov in krajev je ICOMOS razvil leta 1982, pozneje pa ga je UNESCO sprejel na svoji 22. generalni konferenci. ICOMOS predlaga temo za dejavnosti, ki jih organizirajo njegovi člani, nacionalni in mednarodni znanstveni odbori ICOMOS, delovne skupine in partnerji ter vsi drugi, ki želijo sodelovati pri obeležitvi dneva. Ohranjanje kulturne dediščine zahteva tako kritično vrednotenje preteklosti kot zavezanost prihodnosti. V zadnjih letih so se razvnele razprave o izbrisu in izbrisu nekaterih pripovedi ter dajanju prednosti nekaterim zgodbam pred drugimi. Posledično obravnavanje sporne zgodovine zahteva dolgotrajne razprave, da bi se izognili izkrivljenim perspektivam in interpretacijam preteklosti.

»Propadanje ali izumrtje katerega koli elementa kulturne ali naravne dediščine predstavlja škodljivo osiromašenje dediščine vseh narodov sveta,« v skladu s Konvencijo o svetovni dediščini iz leta 1972. Vendar še vedno obstajajo razlike v priznavanju, razlagi in , končno, ohranjanje različnih kulturnih manifestacij.

Po drugi strani pa je prvi mednarodni dan spomenikov in krajev potekal leta 2001 s temo “Rešimo naše zgodovinske vasi”. Organizacije, kot je Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, podpirajo dan (UNESCO). Na ta dan po vsem svetu potekajo različne dejavnosti. To vključuje različne dejavnosti, pa tudi konference in izlete do zgodovinskih krajev in spomenikov. Za nepoznavalce je območje dediščine v bistvu kulturno pomembna lokacija. Ščiti nematerialne in fizične artefakte družbe ali skupine, ki so se prenašali skozi generacije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja