17. november -svetovni dan “FILOZOFIJE”

Že od začetka civiliziranih človeških dejavnosti, filozofija vpliva na način, kako ljudje živimo svoja življenja, vodimo vlado, dojemamo vero, sodelujemo v skupnostih…

Disciplina filozofije sega v staro Grčijo od 6. stoletja pred našim štetjem naprej. Od Sokrata do jonskih filozofov, od pitagorejcev do sofistov je filozofija povsod in je vplivala na skoraj vse, kar ljudje počnejo, od idealizma do radikalizma do materializma in vsega vmes. Na osebni ravni lahko študij filozofije pomaga izboljšati človekovo sposobnost reševanja problemov, analiziranja konceptov, razumevanja argumentov in vgrajevanja v definicije. Posameznikom lahko pomaga tudi pri boljšem delovanju v njihovi skupnosti in družbi, saj se lahko naučijo več o načinih povezovanja idej in obravnavanja vprašanj, kaj je bistveno in dragoceno.

Svetovni dan filozofije, ki ga je leta 2002 uvedla Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), praznuje vrednost, ki jo filozofija ponuja za razvoj ljudi in kultur planeta. Namen uvedbe tega svetovnega dneva je pridobiti znanje iz filozofije in tako povečati motivacijo za poučevanje in učenje te pomembne discipline.

Ta svetovni dan lahko proslavite tako, da preberete kakšno klasično filozofsko knjigo, pri tem pa vam bomo, s seznamom štirih knjig, pomagali mi.

  • Plato: Five Dialogues (Platon)
  • At the Existentialist Cafe (Sarah Bakewell)
  • The Emperor’s New Mind (Roger Penrose)
  • Philosophy as a Way of Life: Spiritual Exercises from Socrates to Foucault (Pierre Hadot)
Every high school student should have to take a philosophy course | CBC News

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja