17. maj – svetovni dan “HIPERTENZIJE”

Visok krvni tlak ali hipertenzija je bolezen, ki navadno ne povzroča težav. Čeprav poteka nemo, jo je treba zdraviti. Če tega ne storimo, obstaja večja verjetnost za pojav: možganske kapi, srčnomišičnega infarkta, odpovedi ledvic in drugih zapletov.

Svetovni dan hipertenzije, ki ga je leta 2005 ustanovila Svetovna liga za hipertenzijo (WHL), je namenjen povečanju ozaveščenosti ljudi o stanju visokega krvnega tlaka in različnih težavah, ki ga lahko spremljajo. Ozaveščenost o hipertenziji velja za življenjsko pomemben znak bolezni v današnjem svetu, saj je vsako leto povezana z velikim številom smrti po vsem svetu, zlasti tistih, povezanih s srčnimi infarkti, boleznimi ledvic in možgansko kapjo. Čeprav je povezana s tako številnimi boleznimi, se zdi, da je med širšo javnostjo zaznati pomanjkanje ozaveščenosti o hipertenziji, kar WHL upa, da bo spremenilo.

Svetovni dan hipertenzije običajno obravnava določeno temo, ki se vsako leto spreminja glede na trenutni fokus. Na primer, v preteklosti je bila ena od tem ‘Zdrava prehrana, zdrav krvni tlak’. Namen te teme je bil izboljšati razumevanje povprečnega človeka o tem, kako lahko slabo prehranjevanje prispeva k visokemu krvnemu tlaku in kako lahko bolj zdrava prehrana pomaga odpraviti težavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja