17. junij – dan “JABOLČNEGA ZAVITKA”

Jabolčni zavitek je okusna, sadna poslastica, ki predstavlja osnovo okusnega testa, ki je polnjeno z naravno sladkimi jabolki. To je čudovita jed, ki jo pogosto jemo kot sladico, nekateri pa zagotovo goljufajo in jo uživajo tudi kot pecivo za zajtrk.

Jed, ki verjetno izvira iz srednjega veka, je jabolčni zavitek sestavljen iz sredice jabolčnih rezin, cimeta, sladkorja in (včasih, vendar ne vedno) rozin. Te sestavine so zavite v hrustljavo plast peciva, ki se pri pečenju v pečici napihne. Jabolčni zavitek, ki ga pogosto postrežejo s sladkorjem v prahu in kančkom stepene smetane.

Čeprav mnogi mislijo, da ta sladka jed izvira iz Nemčije, je jabolčni zavitek pravzaprav avstrijska hrana, ki prihaja z Dunaja. Pravzaprav je bil izvirni recept za jabolčni zavitek iz leta 1697 ročno zapisan v dunajski kuharski knjigi in je še danes ohranjen v knjižnici dunajske mestne hiše. Po prvem zapisu je sladica v 18. stoletju postala priljubljena po vsej Avstro-Ogrski, zaradi česar je postala ikona te kulture. Vendar pa je zaradi papirno tankih plasti testa dejansko možno, da ima recept nekaj vplivov iz krajev bolj vzhodno, kot sta Turčija ali morda Grčija (pomislite na baklavo). V nemškem jeziku štrudelj pomeni “vrtinec”, kar primerno opisuje način, kako plasti peciva krožijo okoli nadeva.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja