17. januar – svetovni dan “POPAJA”

Lik Popaja (Popeye the Sailor Man), je bil ustvarjen 17. januarja 1929, iz domišljije karikaturista EC Segarja, ki je prvotno postavil Popajev lik v strip, ki se osredotoča na njegovo prijateljico Olive Oyl. Čeprav je začel kot stranski lik v stripu Thimble Theatre, je Popaj postal tako priljubljen, da je v naslednjih nekaj letih ustvaril svojo serijo stripov. In sčasoma je dobil tudi svojo televizijsko oddajo. Zdaj vsako leto, 17. januarja, praznujemo Popajev dan v čast tega mornarja, za katerega se zdi, da ima nadčloveško moč, ko poje pločevinko špinače – ki jo ima vedno pri roki. Kljub temu, da je Popaj pameten in vedno pripravljen na boj, se pogosto znajde v kočljivih situacijah!

Če kdo izmed vas ne pozna zgodbe o močnem Popaju, je tukaj kratek povzetek njegove zgodbe: V iskanju očeta, ki ga je zapustil kot otroka, se mornar Popeye odpravi v pristaniško mesto Sweethaven. Tekom poti se spoprijatelji z vrsto različnih ekscentrikov in se zaljubi v Olive Oyl , ki že ima snubca, nasilneža Bluta. Popaj odkrije tudi zapuščenega otroka Swee’Pea, ki ga vzgaja kot svojega. Toda ko zavrnjeni Bluto ugrabi Olive in otroka, Popaj ukrepa s pomočjo svoje čarobne špinače.

Popaj ima tudi značilen videz, po katerem ga prepoznamo. Ena izmed značilnosti je tudi “vedno zaprto oko”, za katerega ni znano, ali je Popaj nanj zgolj škilil ali tega očesa sploh ni imel. Tudi njegovo ime je povezano z deformacijo očesa, saj je bil Popaj znan po vključevanju v številne prepire, kjer fizično nasilje ni bilo izključeno in jo je pogosto skupil po očesu – “Pop-eye”. Po tem stripovskem junaku je poimenovana tudi poškodba Popajeva deformacija ali Popajev znak. Gre za vrsto poškodbe, pri kateri se tetiva v mišici bicepsa strga, mišica pa se skrči in oblikuje veliko, bolečo kroglo na nadlakti, ki spominja na kroglaste bicepse tega priljubljenega risanega junaka iz tridesetih let prejšnjega stoletja.

Kot zanimivost… Popaj je imel prav! Špinača zares izboljšuje športno aktivnost. Na tej povezavi lahko prebereš kako: https://www.hindustantimes.com/health-and-fitness/popeye-was-right-eating-spinach-can-really-help-you-perform-better-at-sports/story-bu9HzqZT5b7ZLcmwIWVHPP.html

The Actual Reason That Popeye Used to Mutter Under his Breath

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja