17. december – svetovni dan “BRATOV WRIGHT”

Pomemben dan, ki je spremenil svet, je bil dan, ko je človek lahko poletel po zraku, lahkotno kot ptice! Ne samo, da je bilo to brez primere, ampak je postavilo tudi temelje za celo vrsto drugih idej in izumov, ki so prispevali k napredku tehnologije in avanturam v vesolju. Zaradi letala je zemeljska obla zagotovo postala veliko manjša in bolj dostopna za ljudi. Začetnika te zgodbe pa sta bila brata iz ameriške zvezne države Ohio, Orville in Wilbur Wright.

24. septembra 1959 je ameriški predsednik Dwight D. Eisenhower razglasil obletnico prvega poleta letala Wright Flyer, leta 1903 pa so 17. december določili za kodificiran praznik (to je spominski dan na vladnem koledarju, vendar tehnično gledano ni vladni praznik). Od takrat naprej ga vsako leto obeležujemo v čast pionirskim poskusom bratov Wright ter osredotočanju na zgodovino in prihodnost letalskih tehnologij. Med številnimi laiki in zgodovinarji je splošno sprejeto, da sta brata Wright tista, ki sta prva izumila letalo. Vendar pa obstaja več nasprotujočih si trditev, zaradi katerih je težko ugotoviti, ali sta bila dejansko prva, ki sta izvedla polet z motorjem, težjim od zraka. Ne glede na te konkurenčne trditve je bilo letalo, Wright Flyer, prvo letalo, ki je bilo patentirano v Združenih državah Amerike. Orville in Wilbur Wright sta v prvem desetletju 20. stoletja izvajala nadaljnje poskuse, ki so se izkazali za nepogrešljive pri razvoju letala. Torej, čeprav morda nikoli ne bomo vedeli, ali je obstajal nekdo, ki je letel pred bratoma Wright, ni dvoma, da sta pomembno prispevala k zgodovini letalstva.

Za konec pa prilagamo citat Wilburja Wrighta: “For some years I have been afflicted with the belief that flight is possible to man. My disease has increased in severity and I feel that it will soon cost me an increased amount of money, if not my life.”

Facts About The Wright Brothers | Birthplace Of Flight, Dayton OH

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja