17. april – svetovni dan “NETOPIRJEV”

Netopirji so sesalci iz reda Chiroptera. S svojimi sprednjimi okončinami, prilagojenimi kot krila, so edini sesalci, ki so sposobni pravega in trajnega letenja. Netopirji so v letu bolj okretni kot večina ptic, saj letijo s svojimi zelo dolgimi, razprtimi prsti, prekritimi s tanko membrano ali patagiumom .

Bat Conservation International (BCI) je leta 1982 ustanovila skupina zaskrbljenih znanstvenikov, ki so prepoznali pomen zaščite netopirjev. Netopirji prispevajo k zatiranju škodljivcev, ustvarjajo bogato gnojilo za lastnike zemljišč ter oprašujejo sadje in rože. Cilj BCI je ohraniti netopirje in njihove habitate s kombinacijo izobraževanja, ohranjanja in raziskav. 

Človekove dejavnosti, kot so krčenje gozdov, rudarjenje in neodgovoren turizem, so povzročile znatno zmanjšanje populacije netopirjev. Netopirji so bili pogosto premalo raziskane in napačno razumljene živali. Pogosto jih dojemajo kot razširjalce bolezni, čeprav v resnici pomagajo zmanjšati število številnih škodljivcev.

Med letoma 2014 in 2018 je BCI identificiral 35 kritično ogroženih vrst netopirjev, ki jih je postalo prioriteta za zaščito. Te vrste so razširjene po vsem svetu, vključno z ZDA, Južno Ameriko in Filipini. 

Da bi pomagali njihovemu cilju in povečali ozaveščenost o vsem, kar netopirji naredijo za okolje, je BCI uvedel svetovni dan cenjenja netopirjev. Zdaj veste, da imajo netopirji pomembno vlogo in hvaležni bi morali biti za njihovo prisotnost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja