16. november – svetovni dan “STRPNOSTI”

Strpnost je vrlina, ki naša življenja naredi človeška. Vendar ne glede na številne ljudi, ki se vsakodnevno trudijo, da bi bili do soljudi strpni in spoštljivi, na žalost obstajajo nekateri, ki tega v sebi ne premorejo. Podporniki strpnosti so prepričani, da tak svet v katerem živimo danes nikoli ne bi smel obstajati, saj bi moral vsakdo imeti pravico do svojega mnenja, izražanja, odločitev ter vesti in to brez strahu pred pristranskostjo ali posmehom. Zato vzemimo svetovni dan strpnosti kot primer učenja o tem, da rasno ali versko ozadje osebe ni pomembno in lahko ne glede na to, s strpnostjo zgradimo številna pred vsem pa trdna prijateljstva.

Združeni Narodi definirajo strpnost kot spoštovanje in vsesplošno sprejemanje raznolikosti svetovnih kultur ter ljudi, ki se od nas razlikujejo na takšen ali drugačen način. Svetovni dan strpnosti je v Deklaraciji o načelih strpnosti razglasila Generalna konferenca UNESCO na svojem zasedanju 16. novembra 1995. Razglasitev je sovpadala s 50. obletnico nastanka UNESCA in podpisa istoimenske ustave 16. novembra 1945. V ustavni preambuli med drugim tudi piše: »Če naj se mir ne razblini, mora biti zgrajen na temeljih intelektualne in moralne solidarnosti človeštva.« Deklaracija o načelih strpnosti v preambuli poudarja zaskrbljenosti zaradi vzpona dejanj nestrpnosti, nasilja, terorizma, ksenofobije, agresivnega nacionalizma, rasizma, antisemitizma, izključevanja, marginalizacije in diskriminacije, ki so uperjena proti nacionalnim, etničnim, verskim in jezikovnim manjšinam, beguncem, priseljenim delavcem, priseljencem in ranljivim skupinam znotraj družb, kot tudi dejanj nasilja in ustrahovanja, ki so zagrešena nad posamezniki, ki uveljavljajo svojo svobodo mišljenja in izražanja.

Svetovni dan lahko obeležiš z dodatnim izobraževanjem o problematikah po svetu zaradi pomanjkanja strpnosti in poskušaš najti rešitve. Med drugim pa te tudi vabimo, da se udeležiš poučno-ustvarjalne delavnice Lepa beseda lepo mesto najde, ki bo potekala danes, ob 11:35, v šolski knjižnici. Na naši šoli vsako leto obeležujemo ta dan s projektom IC Eksena Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo.

Deklaracija o načelih strpnosti - Izobraževalni center Eksena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja