16. NOVEMBER – MEDNARODNI DAN STRPNOSTI

Začela ga je Generalna skupščina OZN, da bi vzgojne in izobraževalne ustanove in širša javnost strpnost razumele kot osnovni element družbe. Leta 1995 je Unesco ustvaril Deklaracijo o načelih strpnosti kot način za opredelitev in ozaveščanje o strpnosti za vse upravne in sodelujoče organe. Tisti dan leta 1995 je bil 16. november. Zdaj, kot obletnica te izjave, 16. novembra praznujemo mednarodni dan strpnosti, da bi pomagali širiti strpnost in ozaveščali o kakršni koli nestrpnosti, ki je še danes razširjena v svetu. Čeprav bi morali biti vsak dan strpni, je vedno dobro, da se enkrat v letu spomnimo, kako pomembna je strpnost. Poleg tega je UNESCO podelil nagrado za priznanje tistim z velikimi dosežki pri spodbujanju duha strpnosti ali nenasilja na področjih, kot so znanost, kultura in umetnost.

KAKO OBELEŽITI TA TEDEN:

  1. Preberite o različnih kulturah. Branje o različnih kulturah ali narodnostih je eden najboljših načinov, kako pomagati razbiti svoje nestrpnosti, za katere morda niti ne veste, da jih imate. Če želite proslaviti strpnost, se boste morda morali najprej zavedati lastnih nestrpnosti.
  2. Prisluhnite ljudem, ki imajo drugačna stališča. Poslušanje drugih je odličen način, da odprete novo perspektivo. Toleranco in strpnost lahko prepoznamo le, če poslušamo tiste, ki so zaradi nestrpnosti že trpeli.
  3. Sodelujte na dogodkih spomina ali zagovorništva. Če želite resnično pomagati pri praznovanju mednarodnega dne strpnosti, je najbolje, da se udeležite raznih dogodkov in predavanj.

5 DEJSTEV O NESTRPNOSTI:

  1. Redno prizadane veliko ljudi. V povprečju je njena žrtev dnevno postane 8 temnopoltih, trije belci, trije homoseksualci, trije Judje in ena Latinoameričanka.
  2. Izvajajo jo mladi. 50% vseh zločincev sovražnosti in nestrpnosti v Ameriki je mladih med 15. in 24. letom starosti.
  3. Je pogosta. Vsako uro v ZDA nekdo stori zločin iz nestrpnosti in sovraštva.
  4. Najbolj pogost razlog je rasa, takoj za tem pa spolna usmerjenost in vera.
  5. Nihče se ne rodi z nestrpnostjo in sovraštvom, temveč to pridobi z vzgojo in okoljem.

»Nihče se ne rodi s sovraštvom do druge osebe zaradi barve kože, porekla ali vere. Ljudje se naučijo sovražiti in če se lahko naučijo sovražiti, jih je mogoče naučiti ljubiti, kajti ljubezen prihaja v človeško srce bolj naravno kot njegovo nasprotje. « – Nelson Mandela

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja