16. marec – svetovni dan “PAND”

Pande so velike puhaste krogle zabave in ene najbolj priljubljenih živali naokoli, zato ni čudno, da imajo svoj poseben dan! Kljub temu pa zaradi izgube in razdrobljenosti habitata pande žal veljajo za ranljivo vrsto in zahtevajo predano varstvo, da se ohrani njihovo število. Svetovni dan pand je posvečen praznovanju teh nenavadnih bitij in širjenju ozaveščenosti o grožnjah, s katerimi se soočajo, da bi spodbudili prizadevanja za njihovo zaščito.

Panda obstaja že skoraj 20 milijonov let in je najstarejša živeča vrsta medveda. Da, tako je, vse govorice o tem, da niso medvedi, ki ste jih slišali, so napačne – v resnici so del družine Ursidae (medvedi), čeprav imajo tudi precej skupnega z rakuni. Medtem ko so bile pande v njihovi rodni Kitajski že dolgo spoštovane, njihova sramežljiva in samotarska narava pomeni, da se redko pojavljajo v kitajski zgodovini in umetnosti. Kljub temu pa so zaradi svojega okornega in ljubkega značaja neverjetno priljubljeni, tako zelo, da je v osemdesetih letih 20. stoletja tajvanski živalski vrt celo pobarval rjavega medveda v črno-belo, da bi ga “preobrazil” v orjaško pando!

Svetovni dan pand je nastal zaradi potrebe po pomoči pri zaščiti teh čudovitih medvedov, saj te velike živali na žalost potrebujejo prizadevanja za ohranitev, da bi sploh imele možnost, da si opomorejo od trenutnega izčrpanega stanja. Ker jih je v divjini trenutno okoli 1864, v ujetništvu pa le nekaj sto, tvegamo, da bomo te dragocene sesalce izgubili za vedno, če ne bomo ukrepali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja