16. maj – svetovni dan “NATAKARJEV”

Poklic natakarja je širši javnosti znan kot preprost poklic, ki ga lahko opravlja skoraj vsakdo, vendar je tak vidik precej daleč od resnice. Natakar mora biti pri svojem delu odgovoren, iznajdljiv, ustvarjalen, imeti mora smisel za delo z ljudmi ter dober spomin, da si zapomni obraze in naročila. Prav tako je poleg “zgolj serviranja naročenega na mizo” v njegovem delovnem spektru še skrb za pripravljalna dela, sprejemanje in evidentiranje naročil ter druga potrebna opravila. Dober natakar svoj prosti čas med drugim izkoristi tudi za izobraževanje o novostih na področju kulinarike.

Natakar uporablja gostinski strežni in drobni inventar, grelne in hladilne naprave, naprave za točenje in streženje pijač, aparate za sladoled in smetano, naprave za točilniško pripravo pijač, naprave za evidenco in interna obvestila, pomivalne naprave, dekorativna sredstva in pripomočke za razvedrilo. Za prenašanje in prevoz jedi uporablja servisne vozičke. Potrebuje tudi namizno perilo in pripomočke, krpe, gobe, krtače, metle in omela. Streže jedi in pijače, pri delu potrebuje tudi vodo, čistilna sredstva ter dezinfekcijska in dezinsekcijska sredstva. Pri delu uporablja tudi naslednjo dokumentacijo: zahtevke in dobavnice, sezname normativov, knjige menijev, jedilne liste, cenike, kalkulacije, obračune polizdelkov, dnevne obračune porabe živil, knjige rezervacij in zapisnike o morebitni škodi. Pri delu je oblečen v delovno obleko in ustrezno obut. 

Poškodbe kot posledica razmer za delo so lahko vrezi, vbodi, opekline, odrgnine, prehladi in padci. Da bi se pred poškodbami obvaroval, mora upoštevati vsa varnostna navodila in uporabljati zaščitna sredstva, delovno oblačilo in obutev. Delo natakarja poteka pretežno v zaprtih prostorih, delno tudi na prepihu, redkeje na prostem in ob hrupu. Natakar dela včasih v neugodnih razmerah, zaradi vinjenih in neolikanih gostov ter gneče je njegovo delo bolj zahtevno. Delo je lahko nevarno zaradi ostrih ali vročih predmetov in spolzkih tal. Dela sam ali v skupini, v izmeni, v podaljšanem ali nočnem času in za konec tedna.

Delo natakarja je v današnjem času označeno za zelo perspektivno, saj žal v gostinstvu vedno bolj primanjkuje dobrih delavcev. Temu primerno je tudi plačilo. Kompetence, ki so potrebne za opravljanje tega poklica so:

  • Opravljena srednja poklicna izobrazba gostinske smeri,
  • Poznavanje postopkov priprave in postrežbe hrane in pijač, 
  • Poznavanje pravil lepega vedenja in poslovnega komuniciranja v slovenskem in dveh tujih jezikih, 
  • Sposobnost organiziranja lastnega dela in občutek za estetiko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja