16. junij – svetovni dan “TAPASOV”

Španija je odgovorna za toliko čudovitih stvari, njihova hrana in pijača pa sta med najboljšimi na svetu. Obstaja veliko dejavnikov, ki igrajo vlogo, ko gre za uživanje v najbolj okusni hrani na svetu. Če iščete popoln okus Španije, potem bodo tapasi prava izbira za vas. 

Tapas  je predjed ali prigrizek v španski kuhinji. Tapase je mogoče kombinirati v poln obrok in so lahko postreženi hladni ali topli. V nekaterih barih in restavracijah v Španiji ter po vsem svetu so se tapasi razvili v zelo prefinjeno kuhinjo. V nekaterih državah Srednje Amerike so takšni prigrizki znani kot bocas. V delih Mehike se podobne jedi imenujejo botanas.

Beseda “tapas” izhaja iz španskega glagola tapar, “pokriti”, ki je soroden angleškemu top. V Španiji pred 19. stoletjem so tapase stregli posadasalbergue ali bodegas , ki so ponujali obroke in sobe za popotnike. Ker je le malo gostilničarjev znalo pisati in le malo popotnikov brati, so gostilne svojim gostom ponujale pokušino jedi na “tapa” (španska beseda za pokrov za lonec).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja