15. maj – svetovni dan »NAJLONK«

Hlačne nogavice ali najlonke so pletenina, ki prekriva noge od končkov prstov na nogah do pasu, ponekod še višje. Hlačne nogavice so zelo različne: prosojne in neprosojne; sintetične ali iz naravne ter mešane preje; klasične ali z vzorcem; otroške, ženske ali moške. Tovrstne nogavice so poleg mode, namenjene tudi drugim različnim dejavnostim: športu, plesu, kompresijskim učinkom…

Hlačne nogavice obstajajo že od poznega 19. stoletja in so bile prvotno izdelane iz bombaža, lanu, volne ali svile. Tovrstne nogavice so se običajno nosile za toploto in ne kot dodatek za modo. S spreminjanjem krojev oblek se je spreminjal tudi material hlačnih nogavic. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja so ženske nosile nogavice iz svile ali rajona, ki so veljale za zelo prosojne.

DuPont, kemično podjetje, je najlon predstavilo v poznih tridesetih letih prejšnjega stoletja. Od takrat je postal zelo uporabljen material za hlačne nogavice. Poceni, trpežen in prosojen… vse te lastnosti so k izjemni priljubljeni najlonk, pred vsem zaradi njihove enostavne izdelave in modnega sloga.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja