15. junij – svetovni dan “JASTOGA”

Res je, da nimajo vsi radi morske hrane, res pa je tudi, da je to neizkoriščena kulinarična zakladnica, ki jo preprosto morate raziskati. Obstaja toliko odličnih in različnih vrst morskih sadežev, ki jih lahko poskusite, vendar ni dvoma, da je na vrhu morskih delicij prav jastog.

Jastogi so družina morskih rakov. Imajo dolga telesa z mišičastimi repi in živijo v razpokah ali rovih na morskem dnu. Trije od njihovih petih parov nog imajo kremplje, vključno s prvim parom, ki so običajno veliko večji od ostalih. Jastogi, ki so zelo cenjeni kot morski sadeži , so gospodarsko pomembni in pogosto eno najbolj donosnih dobrin na obalnih območjih, ki jih naseljujejo.

Človek je jedel jastoga že od prazgodovine. Veliki kupi oklepov jastoga v bližini območij, naseljenih z ribiškimi skupnostmi, pričajo o izjemni priljubljenosti rakov v tem obdobju. Dokazi kažejo, da so jastoga uživali kot običajno hrano v ribiških skupnostih ob obalah Britanije, Južne Afrike pred ~100.000 leti, Avstralije in Papue Nove Gvineje pred ~35.000 leti. Jastog je postal pomemben vir hranil med evropskimi obalnimi prebivalci. Zgodovinarji menijo, da je bil jastog pomemben sekundarni vir hrane za večino evropskih obalnih prebivalcev in je bil v tem času primarni vir hrane za obalne skupnosti v Veliki Britaniji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja