15. december – svetovni dan “ČAJA”

Čaj je aromatična pijača, pripravljena tako, da posušene ali sveže liste Camellia sinensis (čajevec), zimzelenega grma, ki izvira iz vzhodne Azije, iz obmejnih območij jugozahodne Kitajske in severnega Mjanmara, prelijemo z vročo ali vrelo vodo. Za navadno vodo je čaj najbolj razširjena pijača na svetu. Obstaja veliko različnih vrst čajev; nekateri imajo hladilni, rahlo grenak in trpek okus, drugi pa imajo zelo različne profile, ki vključujejo sladke, oreškaste, cvetlične ali travnate note . Čaj na človeka deluje stimulativno predvsem zaradi vsebnosti teina. Kot zanimivost: Britanci, ki veljajo za najbolj strastne pivce čaja na svetu, na dan v povprečju popijejo 100 milijonov skodelic čaja.

Ni boljšega načina za začetek dneva kot s prijetnim okusom in aromo čaja. Legenda pravi, da je čaj prvi odkril pred več kot 4000 leti na Kitajskem cesar Nun Shen. Na enem od njegovih obiskov v oddaljeni regiji je listje bližnjega drevesa pihnilo v lonec z vrelo vodo, ki so ga njegovi služabniki postavili nad ogenj. Osvežujoča aroma je povabila cesarja, da okusi pijačo in nastala je prva skodelica čaja. V 16. stoletju so nizozemski trgovci s čajem dosegli pot po vsem svetu v Evropo, kjer je po zaslugi ustanovitve East India Company v Angliji postal široko trgovsko blago. Ostalo je, kot pravijo, zgodovina. Poleg njegovega okusa in koristi so prispevki čaja h kulturi in družbenoekonomskemu razvoju prav tako pomembni. Gojenje čaja, ki ga gojijo v več kot 35 državah, podpira preživetje več kot 13 milijonov ljudi.

Tepåse Stock Illustration - Download Image Now - Teabag, Vector, Dried Tea  Leaves - iStock

Mednarodni dan čaja, ki so ga ustanovili sindikati leta 2005, praznuje zdravstvene koristi, gospodarski pomen in kulturno dediščino čaja, hkrati pa zagotavlja bolj trajnostno proizvodnjo od polj do naših skodelic. Ta praznik, ki združuje organizacije civilne družbe ter male pridelovalce čaja in podjetja, želi urediti neenakopravno konkurenco, varnostne predpise, zasedbo zemlje, socialno varnost, življenjske plače in pravice žensk, ki delajo na čajnih plantažah.

Only 39 per cent of workers can be considered as permanent workers in tea  plantation sector in Assam: Oxfam India - The Economic Times

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja