15. april – svetovni dan “McDonald’s-a”

Dan McDonald’s pade na 15. april, na dan obletnice, ko je Ray Kroc leta 1955 odprl svojo prvo restavracijo McDonald’s v Des Plainesu v Illinoisu. Verjamemo, da večina, če ne vsi ljudje po vsem svetu poznajo to ime. Je ena največjih svetovnih verig restavracij s hitro prehrano. Ste vedeli, da Ray Kroc ni bil ustanovitelj McDonald’sa? Ustanovitelja sta bila brata McDonald. Sedanja korporacija pa vendar svojo ustanovitev pripisuje Rayu Krocu. Praznujmo torej ta McDonald’sov dan v čast Krocu in tudi ustanoviteljema restavracije, bratoma McDonald.

Prvo restavracijo McDonald’s sta 15. maja 1940 v San Bernardinu v Kaliforniji odprla brata Richard in Maurice McDonald iz New Hampshira. Brata McDonald sta začela s strežbo počasi pečenega žara in posel je hitro zaživel. Kasneje so ugotovili, da je 80% njihove prodaje hamburgerjev, zato so ga za tri mesece zaprli. Nato so jo preuredili v samopostrežno restavracijo, kjer so stranke naročale pri okencih. Pravijo, da so svoj jedilnik poenostavili na samo devet: hamburgerje, cheeseburgerje, tri okuse brezalkoholnih pijač, mleko, kavo, krompirjev čips in pito.

Brata McDonald’s sta razvila “Speedee Service System”, ki jima omogoča hitro pripravo hrane. Vsi njihovi hamburgerji so vsebovali kečap, gorčico, čebulo in dve kisli kumari. Čeprav je ta na novo prenovljen McDonald’s sprva imel težave, je posel spet začel rasti, ko sta brata krompirjev čips zamenjala s pomfritom in predstavila trikrat goste milkshake. V zgodnjih petdesetih letih prejšnjega stoletja so se njihovi dobički podvojili. Nato so ustanovili več franšiz v Kaliforniji in Arizoni. Ray Kroc, prodajalec mešalnikov za milkshake, jih je obiskal leta 1954 in se spraševal, zakaj bi McDonald’s naročil osem njegovih multimikserjev.

Ko je Kroc izvedel za restavracijo McDonald’s, je v njej videl potencial. Nato je kupil pravice do franšize restavracije bratov po vsej državi. Svojo prvo franšizno restavracijo McDonald’s je odprl v Des Plainesu v Illinoisu leta 1955. Vendar je bil njun odnos sporen zaradi različnih filozofij o tem, kako voditi posel. Kroc je kasneje leta 1961 kupil podjetje od bratov McDonald. Brata, ki sta posodila svoje ime podjetju in bila pionirji poslovnega koncepta, sta postopoma zbledela v ozadje. Obdržali so prvotno restavracijo San Bernardino, dokler niso sčasoma prenehali poslovati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja