Za mnoga gospodinjstva, sploh v južnih državah ZDA, nedeljska večerja preprosto ne bi bila popolna brez zvrhanega krožnika, okusnih, vročih piškotov iz pinjenca. Pinjenec je mlečni izdelek, ki nastane kot stranski proizvod pri pripravi masla iz smetane. Gre za kiselkasto pijačo, ki se med drugim uporablja tudi pri pripravi kruha, omak in drugih jedi …
Piškoti niso bili vedno tako mehki in okusni, kot so danes. Pravzaprav so piškoti iz pinjenca, za katere je znano, da so del južne kuhinje, dokaj sodoben izum. Prvotno je bil namen zgodnjih različic piškotov, da so dolgo zdržali na potovanjih. Izdelani posebej za uporabo mornarjev, vojakov in drugih popotnikov, so bili piškoti dvakrat pečeni do posebej trde konsistence, ki je odstranila veliko vlage. Tisti gosti, ploščati predniki piškotov so bili rudimentarna različica današnjega piškota iz pinjenca. Izum sode bikarbone kot vzhajalnega sredstva za hitre kruhke je veliko prispeval k izboljšanju načina izdelave piškotov.
Poleg tega uporaba pinjenca, ki vsebuje pomembne maščobe in kisline, skupaj s sodo bikarbono pomaga pri vzhajanju testa. Ta kombinacija omogoča, da piškoti iz pinjenca uživajo v svoji ljubljeni konsistenci, ki je visoka in puhasta – in okusna.