14. januar – svetovni dan “LOGIKE”

Svetovni dan logike vsako leto 14. januarja pritegne pozornost interdisciplinarnih znanstvenih skupnosti na intelektualno zgodovino in praktične posledice logike. Ta dan praznuje tudi idejo, da je logika kot sklepanje osrednja lastnost človeških bitij.

Logika je opredeljena kot preučevanje načel pravilnega sklepanja. Nekoč je bila le filozofski izraz. Z leti so tudi druge discipline začele uporabljati logiko, med njimi tudi matematika in računalništvo.
Obstajajo štiri splošne vrste logike, ki vključujejo:

  • Neformalna logika: uporablja se pri vsakodnevnem razmišljanju in argumentih med osebnimi izmenjavami z drugimi
  • Formalna logika: uporablja se pri deduktivnem sklepanju s premisami, ki so resnične
  • Simbolična logika: uporablja se za prikaz, kako so simboli povezani drug z drugim
  • Matematična logika: uporablja se za uporabo formalne logike v matematiki

Združenje Logica Universalis je 14. januarja 2019 spodbudilo logike po vsem svetu, da koordinirajo neodvisne dogodke. Skupnost logikov se je okrepila in gostila približno 66 dogodkov v 33 različnih državah. Zahvaljujoč uspehu tega prvega svetovnega dneva logike je izvršni odbor UNESCO predlagal razglasitev tega dne kot svetovni dan, to idejo pa je 26. novembra 2019, 40. generalna konferenca tudi sprejela.

Tudi na naši šoli veliko dijakov blesti na področju logike. Na naslednji povezavi lahko preveriš, kdo izmed njih je bil na državnem tekmovanju v Ljubljani, najuspešnejši: https://www.gcc.si/spet-odlicni-v-logiki/

Šolsko tekmovanje iz logike in lingvistike – DSŠ Lendava

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja