14. februar – “VALENTINOVO”

Ljubezen je še posebej v zraku na valentinovo, ki ga praznujemo 14. februarja. Čeprav verjamemo, da je treba ljubezen širiti in slaviti vsak dan, se tega ne spomnimo vedno. Zato na ta posvečen dan izrazimo svojo ljubezen do družine, prijateljev in do svoje boljše polovice. Čeprav naj bi bil praznik prvotno posvečen sv. Valentinu, je danes zaradi komercialnega pritiska postal svetovni dan ljubezni.

Valentinovo, imenovano tudi sv. Valentinovo, je praznik, ko si zaljubljenci izkazujejo svojo naklonjenost z voščili in darili. Glede na podobnosti imena se domneva, da oba izvirata iz rimskega praznika Luperkalije, ki so potekale sredi februarja (okoli 15.februarja). Praznik, ki je praznoval prihod pomladi, je vključeval obrede plodnosti in čaščenja zdravja, čistosti… Ob koncu 5. stoletja je papež Gelazij I. prepovedal praznovanje luperkalije in ga, po legendi, nadomestil z dnevom svetega Valentina, vendar je pravi izvor praznika nejasen. Z zagotovostjo pa lahko trdimo, da so Valentinovo kot dan romantike začeli praznovati šele v 14. stoletju.

Čeprav je bilo več krščanskih mučencev z imenom Valentin, je valentinovo najverjetneje dobilo ime po duhovniku, ki ga je okoli leta 270 n. št. mučil rimski cesar Klavdij II. Gotski . Druga poročila trdijo, da je bil praznik poimenovan po sv. Valentinu iz Ternija, čeprav je možno, da sta bila svetnika pravzaprav ena in ista oseba. Valentinovo se danes običajno praznuje z izmenjavo ročno izdelanih ali v trgovinah kupljenih »Valentinovk« (voščilnic) ali drugih znakov naklonjenosti, kot so čokolade in rože. V mnogih šolah je postalo običajno, da mladi učenci v šolo prinesejo malenkost, in si jo izmenjajo s sošolci oz. z “izbranimi valentinčki”. Tradicije praznovanja praznika se lahko razlikujejo glede na državo.

34 Best Things to Do on Valentine's Day in 2023 - Fun Date Ideas

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja