14. december – svetovni dan “OPIC”

Opice so zanimiva bitja – ljubka, nagajiva in včasih naravnost “nevarne”… Tako kot človek spadajo v red primatov ter razred sesalcev. Splošno znano dejstvo je, da so te živali izjemno inteligentne.

Imajo velike možgane, dolge okončine s prav takšnimi prsti, telo pa je poraščeno z dlako. V telesni zgradbi in po razumu so podobne ljudem. Z nami so tudi v tesnem sorodstvu. Vse opice so si po videzu podobne, le da so človeku podobne opice večje. Na primer, mala svinjačka tehta samo 150 g, med tem ko odrasel gorilji samec lahko tudi več kot 180 kg. Za vse opice je značilna okrogla glava s sploščenim obraznim delom. Uhlji so majhni, oči pa velike in usmerjene naprej. Prednje okončine so povsem podobne naši roki. Z njimi so zmožne močnega oprijema in natančnih gibov. Opice uživajo različno hrano, med drugim tudi sadje, listje, žuželke in ptičja jajca.

V gozdove, kjer živijo ta bitja, človek vse pogosteje posega in zaradi lastnih potreb, v velikih količinah izsekava drevesa, ki so dom številnim opicam. Tako danes desetinam opičjim vrst grozi izumrtje. Med njimi tudi sorta pajčarka-miriki, ki velja za eno od najbolj mirnih in egalitarnih primatov na svetu. Današnji datum je še posebej pomemben za številne aktiviste, ki se borijo za pravice opic in ohranjanja njihovega naravnega habitata.

Kot že omenjeno, so opice pogosto nagajive, včasih pa tudi nevarne. Zagotovo ste že kdaj videli opico, ki je ukradla kakšno malenkost mimoidočemu turistu.. vendar so si opice v Indoneziji dovolile nekaj korakov naprej v skrajnost. Po spletu je namreč zaokrožil posnetek, kjer se opica na otroškem “poganjalčku” pripelje do otroka, ga zgrabi za roko in odvleče vstran. Za rahlo popestritev tega dneva, ti ta video tudi prilagamo, vendar opozarjamo, da vsebina morda za nekatere ni ravno prijetna, zato prosimo, da vsak pri sebi razsodi kako in kaj. “Bike-riding monkey grabs toddler in Indonesia: https://www.youtube.com/watch?v=_udVpp8xYpc.”

Opica – tkoron
PAJČARKA – MIRIKI

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja