13. maj – svetovni dan »KOKTAJLOV«

Koktajl je alkoholna mešana pijača, najpogosteje kombinacija žganih pijač, pomešanih z drugimi sestavinami, kot so sokovi, aromatizirani sirupi, toniki in grenčicami. Koktajli se med državami po vsem svetu zelo razlikujejo in mnoga spletna mesta objavljajo tradicionalne recepte, pa tudi lastne interpretacije starejših in bolj znanih koktajlov.

Leta 1806 sta The Balance in Columbian Repository skovala izraz »koktajl« kot stimulativno žgano pijačo s široko paleto sladkarij, vod in grenčic. Prvotno je Oxfordski angleški slovar izraz definiral z drugačnim naborom konotacij in ga opisal kot konja z repom, kot je petelin, z repom, ki je bil nagnjen navzgor, namesto da bi bil povešen. Koktajli kot pijača pa so se začeli kot britanski izum v 19. stoletju in so od takrat postali ameriška inovacija, ko je v Connecticutu rojeni natakar Jerry Thomas napisal knjigo “The Barmane’s Guide”. Priročnik za barmane je v bistvu predvajal enciklopedijo mešanja pijač in recepte za nekatere najboljše kombinacije pijač in okusov.

Med ameriško prohibicijo leta 1920 je bilo zmešanih veliko koktajlov, ki še danes ostajajo priljubljeni. Ker ni bilo na voljo veliko visokokakovostnega alkohola, so bili koktajli popoln način, da naredite tihotapljeni rum, gin ali viski le malo bolj piten. Vnesite koktajl; rum mojitos, Sidecar in Tom Collins so vsi cveteli v času, ko rekreacijski alkohol ni bil zakonit. Koktajl ‘Bee’s Knees’ je bil pravzaprav ustvarjen za prikrivanje in sladkanje okusa nezakonito zvarjenega gina za kad. Burna dvajseta so vzela koktajl in ga premešala v nekaj naših najbolj priljubljenih sodobnih koktajlov. V času prohibicije se pitje ni prenehalo, ljudje so preprosto šli v ilegalo. Pojavilo se je veliko nezakonitih govornih lokalov, ki so stregli koktajle v lokalih v jazzovskem slogu.

Po prohibiciji smo izumili pijače, ki še vedno krasijo menije vaših najljubših koktajl barov. Leta 1954 se je v Portoriku mešala Pina Colada, ko je Ramon Marrero v hotelu Caribe Hilton ustvaril okusno ananasovo poslastico. Leta 1988 je tako priljubljeni Cosmopolitan vstopil v naša življenja, zahvaljujoč Tobyju Cecchiniju in njegovi želji, da bi delil pijačo s svojimi kolegi barmani v San Franciscu. Stalnica celotne dobe koktajlov v Ameriki je bila Rainbow Room. Rainbow Room, ki so ga odprli po prohibiciji leta 1934, je bil prestižni klub, kjer so newyorški A-list lahko praznovali v stilu s koktajli po prohibiciji. Mavrična soba je bila v preteklih letih oživljena in prenovljena v različnih oblikah, zaprta med drugo svetovno vojno in za različne obnove. Ob ponovnem odprtju leta 1987 je nastajajoči miksolog Dale DeGroff ustvaril seznam koktajlov pred prohibicijo, ki je oživil nekatere trdne priljubljene in sprožil sodobno revolucijo mešanja koktajlov, zaradi katere je koktajl bar postal vse bolj priljubljen.

Praznik vsako leto organizira Drinkaware, dobrodelna organizacija s sedežem v Združenem kraljestvu, ki ozavešča o učinkih pitja in si prizadeva zmanjšati škodo, ki jo lahko povzroči pitje ljudem in družinam. Spletna stran ponuja dejstva in informacije o pitju, zastrupitvi z alkoholom in zlorabi alkohola. Stran Svetovnega dneva koktajlov, ki jo gosti Drinkaware, ima dogodke po vsem svetu, ki se jih lahko udeležite, blog, ki mu lahko sledite, o vaših najljubših receptih in o tem, kako lahko varno pijete in se hkrati zabavate.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja