13. januar – svetovni dan “NALEPK”

Nalepka je vrsta etikete; kos tiskanega papirja, plastike, vinila ali drugega materiala z začasnim ali trajnim lepilom, občutljivim na pritisk na eni strani. Lahko se uporablja za dekoracijo ali za funkcionalne namene, odvisno od situacije. Nalepke so lahko različnih oblik in velikosti ter se zelo razlikujejo po barvi in ​​dizajnu. Pogosto so prilepljene na predmete, kot so škatle za malico, papir, omarice, zvezki, stene, avtomobili, okna, uporabljajo se kot tablice z imeni itd. Izraz “sticker price” se nanaša na zgodovinsko prakso lepljenja velikih nalepk na okna novih avtomobilov, ki so navajale njihovo osnovno ceno, možnosti, stroške pošiljanja itd. (pri čemer je bil pogosto dogovorjen popust).

Nalepke se zelo pogosto uporabljajo, ko predmet zahteva identifikacijo z besedo ali idejo. Izdelkom so lahko pritrjene nalepke blagovnih znamk , ki označujejo, da ti izdelki prihajajo iz določenega podjetja. Uporabljajo se lahko tudi za opis lastnosti izdelkov, ki ne bi bile očitne s preprostim pregledom, ali za razjasnitev tiskarske napake ali kakršne koli spremembe izdelka, kot je država izvora, sprememba sestavin izdelka, rok uporabnosti ali obvestilo o avtorskih pravicah, ne da bi morali za tako majhno spremembo odstraniti že obstoječo embalažo. Podajalnik nalepk se pogosto uporablja kot priročen način za ločevanje lepljive nalepke od podloge ali nosilnega traku. Nalepke, nameščene na odbijače avtomobilov , magnetne in trajne, imenovane nalepke za odbijače, posamezniki pogosto uporabljajo kot način izkazovanja podpore političnim ali ideološkim ciljem. Identifikacija registracije vozila in podatki o zadnjem servisu sta dva primera nalepk na notranji strani večine avtomobilskih vetrobranskih stekel. Izraz “nalepka za okna” se običajno uporablja za vinilne nalepke, ki so prilepljene na notranjo stran okna vozila, v nasprotju z vodoodpornimi nalepkami, ki so prilepljene na zunanjost vozila, vendar jih je mogoče pritrditi na karkoli. Nalepke se uporabljajo tudi za olepševanje scrapbooking strani. Vrste nalepk, ki se prodajajo v ta namen, vključujejo akrilne, 3D, kartonske, epoksidne, tkaninske, kosmičaste, svetleče, papirnate, puffy in velum. Medtem ko so se v prejšnjih časih albumov nalepke prodajale večinoma na listih velikosti 2″x6″, zdaj Listi velikosti 6″x12″ in celo 12″x12″ so zelo pogosti (Vandalizem nalepk v São Paulu v Braziliji). Pogosto se delijo v okviru promocijskih in političnih kampanj ; na primer, v številnih volilnih okrožjih v ZDA se nalepke, ki označujejo, da je posameznik glasoval, podelijo vsakemu volivcu, ko zapustijo volišče , večinoma kot opomin drugim, naj glasujejo.

Najpreprostejše nalepke so lahko začetnikom prijazni zbirateljski predmeti, ki služijo kot prehod v zbirateljski hobi. Ko je Panini leta 1970 sklenil partnerstvo s FIFA, je za svetovno prvenstvo 1970 najprej izdelal album z nalepkami svetovnega prvenstva. Začetek norosti za zbiranje in trgovanje z nalepkami, od takrat postalo del izkušnje svetovnega prvenstva, zlasti za mlajše generacije. Britanski časopis The Guardian navaja, da je bila »tradicija zamenjave podvojenih nalepk (svetovnega prvenstva) stalnica na igriščih v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja.« 

Make Your Stickers, Stick — Nature stickers, cards, & pins

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja