13. december – svetovni dan “KONJ”

Konji so najbolj plemenite živali in ko jih gledamo med dirjanjem, si zlahka predstavljamo, zakaj. Človeku so se pridružili nekje okoli 2000 – 4000 let pred našim štetjem, skozi zgodovino pa so nam pomagali pri delu na polju, transportu in celo v vojnah. Svetovni dan konjev je bil ustvarjen v spomin in poklon kulturnim, zgodovinskim ter gospodarskim prispevkom, ki so jih prispevali konji. Ljubitelji konj se ob tem dnevu zbirajo in proslavljajo, s tem pa pokažejo, kako cenijo ta neverjetna bitja. Ne glede na to, ali še nikoli v življenju nisi bil/a na konju ali pa si že izkušena jahač/ica, boš ob branju tega članka zagotovo izvedel/a nekaj novega.

Dan konja se praznuje od leta 2004. Ljudje z vsega sveta si vzamejo čas, da počastijo to žival in razmislijo o vlogi, ki so jo imeli konji pri oblikovanju naših držav, kar so danes. Od premišljene terapije za konje do premikanja zalog in hrane na podeželju in pomoči pri oranju njiv; konji imajo raznoliko in pomembno vlogo v naših družbah in to je nekaj, kar bi morali vsekakor priznati. Ko smo že pri zgodovini, moramo omeniti tudi dejstvo, da konji na Zemlji živijo že več kot 50 milijonov let. Prvi konji izvirajo iz Severne Amerike, nato pa so se razširili v Evropo in Azijo. konji, ki so nato zapustili Severno Ameriko, so izumrli pred približno 10.000 leti. Nato so jih uvedli kolonizatorji Evropejcev. Po podatkih Državne univerze Oklahoma se domneva, da so bili prvi konji, ki so bili udomačeni, v Aziji med letoma 3000 in 4000 pr. V tistih časih so konje uporabljali predvsem za meso in mleko. Sčasoma pa so se pridružili volom kot vrsti živali, ki so jo uporabljali za prevoz.

Za konec pa smo pripravili 10 neverjetnih dejstev o teh neverjetnih živalih. ?

  1. Konji imajo največje oči med vsemi kopenskimi sesalci in vidijo skoraj na vse strani
  2. Žrebički lahko tekajo nakoli že nekaj ur po rojstvu
  3. Na svetu obstaja okoli 400 različnih pasem konj
  4. Včasih se nam zdi, da se konj smeji, vendar pa v resnici voha, saj imajo konji pod ustnico poseben organ, s katerim bolje vohajo
  5. Konje je izjemno rad slikal priznani umetnik Leonardo Da Vinci
  6. Konji ne morejo bruhati, zato so prebavne motnje za njih lahko usodne
  7. Dirke s kočijami so bile kot olimpijski šport priznane leta 680 pr. n. št.
  8. Konji imajo radi karkoli sladkega. Kislih ali grenkih priboljškov se niti dotaknili ne bodo
  9. Konji lahko spijejo do 100 litrov vode na dan, v krajih z zmerno klimo precej manj
  10. Konjevi zobje nenehno rastejo. Brusijo si jih s prehrano, kljub temu pa je potrebno udomačenim konjem vsakih nekaj let pobrusiti zobe, saj imajo drugače težave s prehranjevanjem.
Horse sense: Happiest equines love to snort, says study - BBC News

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja