Tržaški dijaki na GCC

V minulem tednu so nas v sklopu izmenjave na GCC obiskali dijaki 3. in 4. letnika Liceja Franceta Prešerna iz Trsta. Pri nas so bili Erika Pernarcich, Elia Pelizon, Maja Zobec, Tihana Stricca, Janoš Gruden (vsi 3. letnik) in Jan Ostolidi (4. letnik). Ob koncu njihove izmenjave smo jih malce povprašali o njihovih vtisih ter o razlikah, ki so jih zaznali med šolskima sistemoma.

Pravijo, da so imeli pred prihodom v Slovenijo visoka pričakovanja, ki so se vsa, razen tistih o mrzlem vremenu, tudi uresničila. Za izmenjavo so se odločili, ker jim je bila ideja zanimiva in so želeli videti razlike med šolama. Izmučilo jih je le vstajanje ob petih, saj se tam zbujajo kar dve uri kasneje. Pravijo, da tukaj pojemo dosti več kot v Trstu.

Pouk v Trstu poteka 6 dni tedensko, torej so prosti le ob nedeljah, vendar imajo manj šolskih ur dnevno. Njihove šolske ure trajajo 50 minut in so brez vmesnih odmorov, saj cel dan preživijo v isti učilnici, imajo pa dva odmora po 15 minut. Pravijo, da so jih stalne menjave učilnic precej zmedle. Bolj kot neprestano vzpenjanje po stopnicah pa jih je navdušila naša kantina, saj si morajo v Trstu malico priskrbeti sami. Tudi garderobnih omaric nimajo, zato so v šoli obuti, oblačila pa puščajo v učilnici.

Predmeta biologija in kemija sta pri njih združena v naravoslovje, od družbenih predmetov pa imajo le zgodovino in filozofijo. Sorodne predmete (npr. fiziko in matematiko) jih poučujejo isti profesorji. V vsakem razredu jih je okoli 15 (na celi šoli 240), kar je v primerjavi z GCC zelo malo. Razmerje med fanti in dekleti je podobno kot pri nas, torej so fantje v manjšini.

Za vpis na željeno fakulteto se jim rezultati mature ne upoštevajo – opravijo le sprejemni izpit, ali pa še tega ne. Opravljajo tudi »Alternanza scuola lavoro« oziroma delovno prakso ob pouku, za katero imajo kasneje ustni zagovor. Naš sistem mature se jim zdi neumen, saj v primerjavi z nami opravijo le dva pisna izpita in nekaj ustnih.

V času bivanja na Štajerskem so si ogledali Pohorje, Celjski grad, Logarsko dolino, Ljubljano, Maribor, Thermano Laško in vsakodnevno obiskovali Kubo, nad katero so bili kot večina Centrašev očarani. Posebej jim je bil všeč naš počasnejši način življenja in naravne lepote Slovenije.

 

Bili so tudi osupli nad velikostjo naše šole, prav tako pa jih je fascinirala velika izbira obšolskih dejavnosti, saj v Trstu teh sploh nimajo. Posebej jih je navdušil glasbeni kabinet.

 

 Šola mi je zelo všeč, saj je prostorna in dobro osvetljena; tudi učilnice so velike, svetle in dobro opremljene.

Maja

 

 V Ljubljani je bilo lepo videti tudi »skrite« kotičke, ki si jih s šolo sicer ne bi nikoli ogledali.

Erika

 

V torek, 7. 2., so z njimi nazaj v Trst odšli tudi naši dijaki, ki bodo pri svojih sovrstnikih prav tako preživeli teden dni. Brez skrbi, tudi njihove izkušnje boste lahko prebrali na Sledku. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja