Mednarodni dan strpnosti

Velikokrat se v današnjem svetu pogovarjamo o dostojanstvu, sprejemanju drugih, o sprejemanju njihovih mnenj in njihovega pogleda na svet. Z odraščanjem dojemamo, da naše mnenje, ki ga imamo do nečesa, ni vedno enako mnenju drugih ljudi. Dojemamo, da smo si ljudje med sabo precej precej različni. Ampak zaradi nesposobnosti sprejemanja drugačnosti se v svetu dandanes pojavlja ogromno nestrpnosti.
Mednarodni dan strpnosti, ki ga obeležujemo vsako leto šestnajstega novembra, je spominski dan, ki ga je v Deklaraciji o načelih strpnosti razglasila Generalna konferenca UNESCO na svojem zasedanju 16. novembra 1995. Leta 1996 je OZN povabila države članice, da 16. november obeležujejo kot mednarodni dan strpnosti z aktivnostmi, ki so usmerjene na izobraževalne ustanove in širšo javnost.
Slovenci smo šele lani, ob 20. obletnici tega človekoljubnega dokumenta, dobili prevod v slovenski jezik. Na lastno pobudo so prevod Unescove Deklaracije o načelih strpnosti samostojno naredili v Izobraževalnem centru Eksena. Slavnostno tiskano izdajo so brezplačno podarili vsem slovenskim vrtcem, osnovnim in srednjim šolam, fakultetam, knjižnicam, poslancem Državnega zbora idr. vladnim ter nevladnim institucijam z željo po promociji strpnosti in sožitja v slovenski družbi. Prosti dostop pa omogočili tudi na svoji spletni strani. Ob tem so zapisali: »… trdno verjamemo, da je strpnost pomembno človekoljubno načelo sodobne družbe, ki omogoča uresničevanje temeljnih človekovih in otrokovih pravic ter skozi to razvoj in napredek družbe na temeljih medsebojnega spoštovanja in miru. Zato je še toliko bolj pomembno, da ljudje vedo, kaj strpnost v resnici je. To pa je zapisano prav v Deklaraciji o načelih strpnosti. Upamo, da bo naš prevod te deklaracije dodatno prispeval k promociji in uresničevanju strpnosti v Sloveniji, saj živimo v časih, ko je strpnost prav tako pomembna, kot kdaj koli prej.« (povzeto po www.eksena.si)
»Strpnost je spoštovanje, sprejemanje in priznavanje bogate raznolikosti naših svetovnih kultur, naših oblik izražanja in načinov biti človek. Spodbujajo jo znanje, odprtost, sporazumevanje in svoboda misli, vesti in prepričanja. Strpnost je harmonija v različnosti. Ni samo moralna dolžnost, je tudi politična in pravna zahteva. Strpnost je vrlina, ki omogoča mir in prispeva k nadomestitvi kulture vojne s kulturo miru. (Deklaracija o načelih strpnosti, UNESCO, 1995. Slovenski prevod: Izobraževalni center Eksena, 2015, 1. odstavek, 1. člena)
Strpnost je v sodobnem svetu zaradi naprednega gospodarstva, vse večje mobilnosti, socialnih omrežij, komunikacije in integriranja bolj pomembna kot kadarkoli prej, poudarja UNESCO.
Nestrpnost vedno temelji na nevednosti in strahu, strahu pred neznanim, pred drugačnimi in različnimi kulturami, religijami ali narodi. Najučinkovitejše sredstvo za odpravljanje nestrpnosti je seveda izobraževanje, a sprva je treba ljudi seznaniti z njihovimi pravicami in svoboščinami ter jih naučiti, da spoštujejo pravice in svoboščine drugih.

 

 

Naslednjo pesem je napisal nek afriški otrok, Združeni narodi so jo nominirali kot najboljšo pesnitev leta 2008.
Ko se rodim- sem črn,
Ko odrastem- sem črn,
Ko grem na sonce- sem črn,
Ko sem prestrašen- sem črn,
Ko mi je slabo sem črn,
In ko umrem sem jaz še vedno črn.
In ti beli človek:
Ko se rodiš- si rožnat,
Ko odrasteš- si bel,
Ko greš na sonce- si rdeč,
Ko te zebe- si moder,
Ko te je strah- si rumen,
Ko ti je slabo- si zelen,
In ko umreš- si siv.
In ti praviš, da sem jaz obarvan?

 

V preambuli k Ustavi UNESCA, sprejeta 16. novembra 1945, piše: »Če naj se mir ne razblini, mora biti zgrajen na temeljih intelektualne in moralne solidarnosti človeštva.«

Strpnost je v današnjem svetu zelo pomembna vrednota. Če si strpen, pokažeš, da ne obsojaš nekoga na podlagi njegove vere, značaja narodnosti itd.
Tudi na GCC bomo letos obeležili mednarodni dan strpnosti. V sredo boste med razrednimi urami in pri drugih predmetih ta dan obeležili s programom Strpnost in nestrpnost med vrstniki, ki ga v okviru projekta Mi smo ZA strpnost! slovenskim učencem in dijakom poklanja Izobraževalni center Eksena.
Pomembnost medsebojnih odnosov bomo obeležili tudi na Sledku. Jutri boste lahko prebrali osebno izpoved bivše dijakinje, ki se je soočila z ignoriranjem sošolcev, v sredo, 16. 11., pa ne zamudite intervjuja z dr. Nejcem Jelenom in go. Ajdo Bezenšek, predstavnikoma IC Eksena.

V sredo, na dan strpnosti, se lahko ob 18. uri udeležite brezplačnega javnega predavanja o strpnosti na Izobraževalnem centru Eksena.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja