12. november – svetovni dan “PLJUČNICE”

Pljučnica je vnetje pljuč, ki v prvi vrsti prizadene mikroskopske zračne mešičke, t. i. alveole. Največkrat bolezen povzročajo bakterije ali virusi, včasih drugi mikroorganizmi, določena zdravila ali druga stanja, kot na primer avtoimunska bolezen. Vsako leto pljučnici podleže vsaj 2,5 milijona ljudi. Pravzaprav je le-ta eden od vodilnih svetovnih vzrokov za smrt otrok, mlajših od pet let. Svetovni dan pljučnice je tako namenjen ozaveščanju o boju proti pljučnici, da bi se ljudje zavedali, da je pljučnica bolezen, ki jo je mogoče preprečiti in zdraviti.

Svetovni dan pljučnice, ki je bil prvič ustanovljen leta 2009, je ustanovila Globalna koalicija proti pljučnici pri otrocih. Namen dneva je bilo izobraževanje in obveščanje javnosti o nevarnostih zanemarjanja stanj, ki povzročajo ali so povezana s pljučnico. Ta dan z več kot 100 različnimi organizacijami zastopajo Save the Children, Global Health Council in Sabin Vaccine Institute, med drugim ga podpirajo tudi znani ambasadorji otrok, kot sta Gwyneth Paltrow in Hugh Laurie. Svetovni dan pljučnice torej ponuja priložnost ljudem, da se izobražujejo, ozaveščajo in se borijo za potrebe otrok, ki zbolevajo in umirajo zaradi bolezni, ki bi jo lahko preprečili.

Če se sprašuješ kako obeležiti ta svetovni dan imamo zate nekaj idej. Lahko se poučiš o pljučnici, njenih vzrokih, posledicah, zdravljenju… ali pa si prebereš kaj o ohranjanju čistega zraka in tudi sam/a poskrbiš za čistejše okolje. Seveda pa ne pozabi, da lahko svoje novo pridobljeno znanje širiš s svojimi prijatelji ali družinskimi člani.

Kakšna je razlika med bakterijsko in atipično pljučnico? - Vizita.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja