12. januar – svetovni dan “MARCIPANA”

Marcipan je lahka, sladkarijam podobna zmes, narejena z mešanjem fino mletih mandljev s sladkorjem, koruznim sirupom in beljakom. Nekateri pravijo, da izvira iz Perzije, drugi pa trdijo, da prihaja iz Nemčije, Španije, Italije ali Francije. Pravzaprav je bila sestavina v Španiji tako priljubljena, da so jo naseljenci prinesli v Ameriko, kjer je narejena iz arašidov namesto mandljev. Čeprav je njegov izvor nejasen, je ena stvar jasna: postal je znan po uporabi v božičnem času. S čokolado oblite dobrote boste našli vse leto, zimski prazniki pa nam prinašajo znamenito torto stollen iz Nemčije in “yule logs” iz Francije.

Morda boste videli, da ljudje pri dekoriranju tort izmenično uporabljajo marcipan in fondant. Zagotovo bi lahko uporabili fondant kot nadomestek, saj ima enak sladek okus in konsistenco, ki jo je mogoče oblikovati, vendar boste ugotovili, da z njim ni tako enostavno delati. Mandlji v marcipanu delujejo kot moka, saj ohranjajo izdelek vlažen in ga je enostavno valjati. Fondat je narejen iz sladkorja in želatine, zato se hitro izsuši, ko ga zvijete. Prav tako nima značilnega mandljevega okusa, zaradi katerega je marcipan tako vreden hrepenenja.

Pravzaprav je presenetljivo preprosto narediti marcipan! Mnogi recepti nam svetujejo, da mandljevi pasti dodamo slaščičarski sladkor in koruzni sirup, vendar take različice pogosto postanejo preveč sladke in nimajo naravnega mandljevega okusa. Če bi se tudi sami radi preizkusili v izdelavi marcipana, vam prilagamo povezavo do okusnega recepta: https://n1info.si/magazin/recept-domaci-marcipan-iz-le-treh-sestavin/

Niederegger Dark Chocolate Covered Marzipan Loaf Petit 0.5 oz - The Taste  of Germany

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja