12. februar – svetovni dan “CHARLESA DARWINA”

Zgodil se je prelomni trenutek v zgodovini, ko smo nase in na življenje začeli pozorno gledati na nov način. Spremenilo se je ne samo naše dojemanje samih sebe, ampak je vplivalo tudi na to, kako smo razumeli naš odnos do vseh drugih vrst in oblik življenja na Zemlji. Med potjo smo spoznali, da smo povezani z vsemi oblikami življenja, ta trenutek pa je bil hkrati veličasten in ponižujoč. To je bil dan, ko je Charles Darwin postavil teorijo o zakonu naravnega izbora v središče znanstvenega sveta in od tega trenutka dalje smo začeli jasno videti, kako je vse skupaj tesno povezano.

Charles Robert Darwin se je rodil leta 1809 v Shrewsburyju v Angliji in se je izobraževal na Univerzi v Edinburghu na Škotskem. Zrasel je v naravoslovca in geologa, ki je sčasoma vplival na razmišljanje ljudi po vsem svetu. Darwin je bil očaran nad številom in raznolikostjo fosilov z vsega planeta, pa tudi nad raznolikostjo obstoječih vrst. Zato se je odpravil na petletno potovanje z ladjo Beagle, z namenom, da bi objadral svet in preučeval življenje v vseh njegovih edinstvenih in raznolikih oblikah. Med tem popotovanjem je prišel do posebno pomembnih odkritij na otočju Galapagos, na področju rastlin, ptic in plazilcev. Njegove teorije so predstavljale ideje, da nekatere vrste izvirajo iz drugih vrst in da ima celo človek skupnega prednika s primati. Medtem ko so njegove teorije sprva zavračali znanstveniki njegovega časa, so jih počasi sprejeli, ko je bilo zbranih vedno več podatkov in odkritih več vrst. Zdi se, da so DNK raziskave njegove teorije še dodatno potrdile, saj so znanstveniki začeli videvati povezave med vrstami v genih, ki jih sestavljajo.

Darwinov rojstni dan (12. februar) ljudje praznujemo že vrsto let, kot svetovni dan pa je bil razglašen že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Ustanovitelji niso želeli le proslaviti Darwina in njegovega dela, ampak tudi različne druge znanstvene dosežke človeštva.

Did We Evolve From Monkeys? Darwin's Misunderstood Theory | OpenMind

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja