12. december – svetovni dan “MEDENJAKOV”

Ni lepšega ko, v prazničnem času, iz domače kuhinje zadiši po pravkar pečenih medenjakih. Ti piškoti iz medenega testa, ki ne zahtevajo težke priprave, so del božičnih praznikov že desetletja. Danes z njimi krasimo tudi adventne vence in božična drevesca, po svojem okusu pa jih lahko okrasimo ali pa z njimi sestavimo celo pravljično hišico.

Vsebujejo moko, med, jajca, sodo bikarbono ali pecilni prašek, sladkor, mleti cimet in tolčene klinčke. Starejši recepti so namesto sode bikarbone omenjali jelenovo sol (pepelika). Nekateri dodajo še maslo, mlete orehe, muškatni orešček, rum in naribano limonino lupino. Za pikanten okus se lahko doda tudi piment, koriander, ingver in kardamom. Medenjaki so boljši, če narejeno testo stoji nekaj časa. Po koncu peke morajo medenjaki počivati na vlažnem, da se zmehčajo in dobijo še boljši okus.

Pogosto medenjake povezujemo tudi z dobrodelnostjo. Tukaj je nekaj primerov iz zgodovine. Koroška zimska pomoč je leta 1942 otrokom s stare Koroške, južne Gorenjske in Mežiške doline podarila družabne igre, igrače, knjige za slikanje in 12 ton medenjakov. Za božič 1942 je narodno socialno skrbstvo v Šmartnem pod Šmarno goro otrokom razdelilo 1500 igrač in 63 kg medenjakov. Leta 1948 je na zaključnem otroškem sejmu tedna matere in otroka v Vojniku organizacija AFŽ v svojem paviljonu prodajala volnene okraske, papirne vetrnjače in medenjake. Leta 1950 je AFŽ medenjake delila pionirjem na Pionirskem dnevu v Kranju.

Predlagamo, da si ob tem svetovnem dnevu tudi ti vzameš nekaj časa in se malce pozabavaš po domači kuhinji. Da pa pri tem ne boš kuhinje povsem razmetal/a, ko boš iskal/a recept, ti na povezavi https://okusno.je/recept/medenjaki prilagamo recept, s katerim boš zagotovo navdušil/a domače. Medenjaki se bodo namreč v ustih kar raztopili. ?

Medenjaki- Recept | Kotányi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja