12. avgust – mednarodni dan mladih

“Otroci navsezadnje niso samo odrasli v nastajanju. So ljudje, katerih sedanje potrebe, pravice in izkušnje je treba jemati resno.” – Alfie Kohn

12. avgust je po vsem svetu že od leta 1999 dan, namenjen mladim. Združeni narodi so namreč leta 1999 ta dan razglasili za mednarodni dan mladih, z namenom da bi se vsako leto razpravljalo o različnih vprašanjih, ki zadevajo mlade ljudi, in opozarjalo na njihovo pomembno vlogo v družbi na splošno.

Letošnje geslo je Angažiranje mladih za globalno akcijo (Youth Engagement for Global Action). Namen letošnje tematike je osvetliti načine, kako angažiranje mladih na nacionalni in svetovni ravni bogati nacionalne in večstranske institucije ter procese.

Omogočanje vključevanja mladih v formalne politične mehanizme povečuje poštenost političnih procesov z zmanjšanjem demokratičnega primanjkljaja, prispeva k boljši in bolj trajnostni politiki, prav tako pa ima tudi simboličen pomen, ki lahko dodatno prispeva k ponovni vzpostavitvi zaupanja v javne institucije, zlasti med mladino.

Poleg tega velika večina izzivov, s katerimi se človeštvo trenutno spopada, na primer izbruh COVID-19 in podnebne spremembe, zahteva učinkovito usklajeno globalno ukrepanje in sodelovanje mladih.

“Po vsem svetu opažamo, da se otroci in mladostniki vključujejo kot družbeni, politični in gospodarski akterji in demonstrirajo svojo sposobnost, da pomagajo doseči družbene spremembe.” – Jessica Taft

Prav mladi smo tisti, ki lahko prekinemo diskriminacijo in nasilje, ki se prenašata iz generacije na generacijo. Vedno več mladih se zaveda, da so spremembe ključnega pomena za napredek. Pomembno je, da mladi spregovorijo, in da so slišani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja