12. april – svetovni dan “HRČKOV”

Dan hrčkov, 12. aprila, je posvečen tem ljubkim malim glodalcem, ki so med najljubšimi hišnimi ljubljenčki v Združenih državah. Da, hrčki so čudoviti in enostavni za vzgojo. Vse, kar potrebujete, je ljubezen do živali in predanost, da zagotovite izpolnjenost vseh njihovih potreb.

Hrčki so del zgodovine tega sveta in zabeleženo je, da so obstajali skoraj 11,2 milijona do 16,4 milijona let v srednjem miocenu v Evropi in Severni Afriki. Njihova prisotnost v Aziji sega od šest milijonov do 11 milijonov let. Na žalost so sčasoma izumrle vsaj štiri različne vrste hrčkov, od katerih je ena živela v severni Afriki v srednjem miocenu.

Pasma sirskih hrčkov je veljala za izumrlo, dokler leta 1930 niso odkrili matere hrčka s svojimi mladiči. Do odkritja je prišel biolog Israel Aharoni, ki je v bližini starodavnega mesta Alep poslal ekspedicijo, da bi našel sirske hrčke. Slišal je zgodbe o “zlatem hrčku” in si je zadal cilj raziskati to bitje.

Čeprav Aharoni ni imel rad potovanj, je verjel, da je treba vrsto hrčka najti. Po večdnevnem iskanju z lokalnim lovcem je Aharoni odkril leglo sirskih hrčkov. Ko so hišne ljubljenčke pridržali, je ekipa opazila, da je divja mama hrček začela jesti svoje leglo. Razlog? To je grozljiv vidik narave nedolžnega ljubljenčka. Mladiči hrčkov, ki so preživeli mamo, so bili vzrejeni v kolonijo in ostalo je zgodovina! Vsi domači zlati hrčki v Združenem kraljestvu in ZDA zdaj izvirajo iz tistega, ki ga je leta 1930 ujel Israel Aharoni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja