Veronikin mesec: Od besede do poezije

Od 20. februarja, mednarodnega dne maternega jezika, do 21. marca, svetovnega dne poezije, v Celju poteka Veronikin mesec z naslovom Od besede do poezije. V tem času po šolah in knjižnicah potekajo različna srečanja ljubiteljev poezije in pesnikov.

Prireditve potekajo pod okriljem Mestne občine Celje ter podjetja Fit Media in njihove Veronikine nagrade, ki bo za najboljšo slovensko pesniško zbirko letos podeljena že dvajsetič. Prav tako je letošnja posebnost natečaj Mala Veronika, ki je namenjen mladim poetom. Z njim želijo mlade spodbudili k pesniškemu izražanju, jim ponuditi prostor za promocijo njihovega pesniškega ustvarjanja in jih povabiti k razmišljanju o besedi in poeziji.

V sklopu Veronikinega meseca je bila 8. marca 2016 v knjižnici naše gimnazije prireditev z naslovom Slovensko-ruska čajanka poezije 20. stoletja. Kot častna gostja se nam je pridružila priznana slovenska pesnica Barbara Korun, z njo pa se je pogovarjal g. Zoran Pevec, predsednik Celjskega literarnega društva.

Prireditev je potekala v dveh delih.

Prvi del je so oblikovali naši dijaki, ki so ob plesu in zvokih violine ter flavte predstavil poezijo najbolj znanih slovenskih pesnikov 20. stoletja. Vsako pesem so predstavili v slovenskem in ruskem jeziku, s čimer so naši umetniki pokazali tudi veliko znanja in brezhibno izgovorjavo največjega slovanskega jezika.

V drugem delu je naša častna gostja najprej prebrala nekaj svojih del, potem pa sta z gospodom Zoranom Pevcem spregovorila o njenem življenju in pesniškem ustvarjanju. Barbara Korun se je rodila v umetniški družini. Pravi, da je to nikakor ni omejevalo pri izbiri kariere, da pa je na vsak način to bila inspiracija. Povedala je tudi, da ji druženje z družino, s katero ima podobna zanimanja, zelo ustreza. Posebej je omenila kosila, pri katerih se s sorodniki ne pogovarjajo o novem avtu, ki ga je kupil sosed, ampak o njihovih novih delih in dosežkih ter prebranih knjigah in pesniških zbirkah. Sama se je začela resneje ukvarjati s pesništvom v svojih tridesetih letih. Pred tem je poučevala slovenski jezik na ljubljanskih gimnazijah ter se posvečala družinskemu življenju. Svojim dijakom je želela vedno približati pesmi, da jih ne bi samo brali, ampak tudi razumeli njihov pomen. Po njenem mnenju so pesmi ključna oblika izražanja čustev in občutkov, ki bi ga morali otrokom predstaviti že v zelo zgodnjih letih. Tako bi se pri njih bolje razvil smisel za sočutje in sočloveka.

Prejemnica Veronikine nagrade leta 2011 nam je razkrila, da je zavzeta feministka ter podpornica socialističnih gibanj. Za na konec nam je prebrala še eno svojih erotičnih pesmi ter vsem prisotnim ženskam zaželela lep dan žena.

Naši častni gostji se najlepše zahvaljujemo za obisk, vse mlade GCC poete pa vzpodbujamo, da še naprej pišejo nove in nove pesmi, ki jih bomo novinarji z veseljem objavili tudi na Sledku, če bi jih morebiti kdo želel deliti z našimi bralci.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja