11. november – svetovni dan “ORIGAMIJA”

Origami je umetnost zgibanja papirja, ki je pogosto povezana z Japonsko kulturo. V sodobni rabi se beseda origami uporablja kot vključujoč izraz za vse prakse zgibanja, ne glede na njihovo kulturo izvora. Cilj je s tehnikami zgibanja in kiparjenja preoblikovati raven kvadratni list papirja v dokončano skulpturo. Najbolj znan model origamija je japonski papirni žerjav. Na splošno se ti modeli začnejo s kvadratnim listom papirja, katerega stranice so lahko različnih barv, potiskov ali vzorcev.

Dandanes ima origami tudi simbolično noto. Predstavlja svetilnik upanja, saj tradicijo zlaganja tisočih papirnatih žerjavov, v bolnišnicah, pri pacientih z rakom, izvajajo že kar nekaj desetletij. Ta tradicija izhaja iz izkušenj mlade deklice Sadako Sasaki, ki je zbolela za levkemijo 10 let po tem, ko je med drugo svetovno vojno, na njeno vas, padla atomska bomba.. Ko je bila v bolnišnici, je slišala, da bo bolna oseba, ki je zložila 1000 papirnatih žerjavčkov, kmalu ozdravela, zato se je odločila, da to stori. Zaradi te zgodbe sta potrpežljivost in pozornost do podrobnosti, ki sta del umetnosti zgibanja papirja, postala simbol miru, zdravljenja in upanja za svet.

No, praznovanje tega pomembnega dne v svetu zgibanja papirja je zares preprosto. Vzemi kos papirja in ga začni zlagati v nekaj neverjetnega. Pri tem naj ti pomagajo številni viri, bodisi knjige ali YouTube posnetki (https://www.youtube.com/watch?v=GC_Szxdqh2Y). Želimo ti veliko ustvarjalnosti!

815 Origami Instructions Illustrations & Clip Art - iStock

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja