11. junij – dan “KRALJA KAMEHAMEHA”

Kamehameha Veliki je bil havajski osvajalec in kralj, ki je ustanovil dinastijo Kamehameha in združil Havajske otoke pod enotnim kraljestvom. 

Kamehameha se je rodil v Kohali na Havajih leta 1758. Po smrti Kalani’ōpu’uja leta 1782 so Havaje razdelili dva vladajoča voditelja – njegov sin Kīwala’ō in njegov nečak Kamehameha.  Oba sta se spopadla za popoln nadzor nad otoki, Kamehameha pa je zmagal. Nato je zavzel tudi večino okoliških ozemelj. Kamehameha je sčasoma uspel postati kralj vseh havajskih otokov. Kralj Kamehameha I. je bil rojen v havajski kraljevi družini. Bilo je veliko preroških znamenj, ki so napovedovala, da bo postal veliki kralj, vključno z dejstvom, da se je rodil približno v času, ko je Haileyjev komet leta 1758 prestrelil havajsko nočno nebo. To je vodilo do tega, da je bil Kamehameha leta skrit, da bi ga zaščitili pred nasprotovanjem. klanov, ki so ga videli kot potencialno grožnjo. 

Sčasoma se je Kamehameha vrnil in začel svoje usposabljanje pri kralju Kalaniʻōpuʻu’u, njegovem stricu in takratnem vladarju Havajskih otokov. Kamehameha je bil tako močan, da je lahko dvignil kamen Naha, ki tehta 2,5 tone! Ta dogodek je izpolnil prerokbo, ki pravi, da bo veliki mož, ki bo združil otoke, lahko dvignil kamen. Kamehamehin stric ga je predstavil tudi angleškemu raziskovalcu Jamesu Cooku na njegovi ladji HMS Discovery. Leta 1779 je bil Cook ubit v bitki s Kamehameho. Potem ko je leta 1782 umrl kralj Kalaniʻōpuʻu’u, je Kamehameha podedoval otoškega vojnega boga Kuka’ilimokuja , medtem ko je lastni sin njegovega strica, Kīwalaʻō, dobil nadzor nad otokom. Oba sta se spopadla in se spopadla drug z drugim v bitki, v kateri je Kamehameha zmagal in prevzel nadzor nad otokom. Za ženo je vzel tudi Keōpūolani, Kīwalaʻōjevo hčer, kasneje pa je imel še nekaj drugih žena.  

Po prihodu na oblast se je Kamehameha seznanil s tujimi zavezniki, kot sta John Young in Isaac Davis. Z njihovo pomočjo je leta 1790 napadel Maui. Dolga leta so bili tudi njegovi svetovalci. Z uporabo teh odnosov je Kamehameha trgoval z iskano sandalovino na Havajih v zameno za zahodno orožje. Opremljen s to vrhunsko ognjeno močjo je s svojo vojsko lahko zavzel večino otokov. Do leta 1810 je kralj Kamehameha postal prvi voditelj, ki je vladal vsem havajskim otokom. Kamehameha je ostal na oblasti do svoje smrti leta 1819. Razen njegovega osvajanja otokov je bila njegova vladavina progresivna za Havaje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja