11. januar – svetovni dan “MLEKA”

Mleko najpogosteje pomeni hranljivo tekočino, ki nastaja v mlečnih žlezah samic sesalcev. Preden lahko novorojenci uživajo tudi druge vrste hrane, je zanje mleko edina hrana. Mleko imamo lahko za najpopolnejšo naravno hrano, ki vsebuje sestavine, ki jih novorojenec potrebuje za rast. Kravje mleko je sestavljeno iz 87,5 % vode, 3,5 % maščobe, 4,7 % mlečnega sladkorja, 3,6 % beljakovin in 0,7 % mineralnih soli. Mleko živali predelujejo v različne mlečne izdelke. To so denimo smetana, kislo mleko, maslo, jogurt, skuta, sir, sladoled, sirotka. Mlečna maščoba vsebuje tudi nekaj zelo pomembnih vitaminov kot so; A, D, E, določeno količino vitamina B1 (tiamin), B2 (riboflavin) in vitamina C (askorbinske kisline). Normalna specifična teža mleka je med 1,028 do 1,035 kg na 1 liter, če je ta teža pod 1,028 kg, je mleku dodano vsaj 10 % vode. Mleko različnih sesalcev se razlikuje po sestavi.

V srednjem veku so ljudje mleko imenovali krepostna bela lužica, ker so bile alkoholne pijače zanesljivejše od vode. Leta 1863 je francoski kemik in biolog Louis Pasteur omogočil daljše shranjevanje mleka ter druge hrane in pijače. Razvil je metodo ubijanja škodljivih bakterij, ki se danes imenuje pasterizacija. Leta 1884 je ameriški zdravnik Hervey Thatcher iz New Yorka razvil prvo sodobno steklenico za mleko. Poimenoval ga je “Thatcherjeva zdravorazumska posoda za mleko.” Uporabil je disk iz povoščenega papirja, da je mleko zaprl v steklenico. Kasneje, leta 1932, so bile plastificirane papirnate škatle za mleko uvedene v komercialne namene kot posledica izuma Victorja W. Farrisa. Sodobni industrijski procesi uporabljajo mleko za proizvodnjo kazeina, sirotkinih beljakovin, laktoze, kondenziranega mleka, mleka v prahu in številnih drugih prehranskih dodatkov in industrijskih izdelkov.

Samice vseh vrst sesalcev lahko po definiciji proizvajajo mleko. Vendar kravje mleko prevladuje v komercialni proizvodnji. Leta 2011 FAO ocenjuje, da so krave proizvedle 85 % vsega mleka na svetu. Poleg goveda veliko vrst živine daje mleko, ki ga ljudje uporabljajo za mlečne izdelke. Te živali vključujejo bivole, koze, ovce, kamele, osle, konje, severne jelene in jake. Tako kot govedo, njihovo mleko daje smetano, maslo, jogurt, kefir, sladoled in sir. 

Mlečne jedi: 7 receptov iz otroštva

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja