11. april – svetovni dan “PARKINSOVE BOLEZNI”

Svetovni dan Parkinsonove bolezni vsako leto, 11. aprila zaznamuje rojstni dan dr. J. Parkinsona. Na ta dan si prizadevamo povečati ozaveščenost javnosti o tej strašni bolezni, pa tudi o vseh dobrih delih svetovnih organizacij, ki se posvečajo preprečevanju in iskanju zdravila za slednjo.

Dr. James Parkinson, angleški zdravnik in znanstvenik, je bolezen prvič opisal v “Eseju o tresoči se paralizi” , ki je bil objavljen leta 1817. Opisal je vzorec zmanjšane mišične moči, nehoteno drhteče gibanje, tudi če je to podprto. Zapisal je tudi, da je pri ljudeh s to boleznijo nagnjenost k upogibanju telesa naprej in nehote preklopu iz tempa hoje v tempo teka, medtem ko se čut in intelekt poslabšata.

Šele nekaj desetletij kasneje, v 1870-ih, je bolezen dobila ime Parkinsonova bolezen (včasih imenovana PD). Ko je francoski nevrolog Jean Martin Charcot prevzel in nadaljeval delo, ki ga je začel dr. Parkinson, je Charcot bolezen poimenoval v njegovo čast.

Prvi svetovni dan Parkinsonove bolezni je potekal leta 1997. Začelo se je s sodelovanjem med Svetovno zdravstveno organizacijo in Evropskim združenjem za parkinsonovo bolezen (EPDA), pri čemer sta se skupini osredotočili na ozaveščanje in podporo raziskavam in informacijam o preprečevanju Parkinsonove bolezni. in zdravilo za to zdravstveno stanje. Zdaj je uradni praznik SZO, ki ga podpirajo Združeni narodi.

Eden od vidnih simbolov Parkinsonove bolezni je rdeči tulipan, ki so ga ob 9. svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni določili na konferenci v Luksemburgu.

Zgodbo o rdečem tulipanu lahko povežemo z JWS Van der Wereldom, nizozemskim hortikulturistom, ki je bolehal za Parkinsonovo boleznijo. Uspešno je ustvaril rdeče-belega tulipana in ga poimenoval v čast človeka, ki je poimenoval njegovo zdravstveno stanje. Na repu tega je tulipan prejel nagrado za zasluge, ki jo podeljuje Royal Horticultural Society v Londonu, nato pa je prejel nagrado Royal General Bulb Growers Trial Garden Award.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja