10. januar – svetovni dan “OSTRIG”

Ostriga je skupno ime za več različnih družin morskih školjk, ki živijo v morskih habitatih. Pri nekaterih vrstah so zaklopke močno poapnele, mnoge pa so nekoliko nepravilne oblike. Veliko, vendar ne vse ostrige so v naddružini Ostreoidea. Nekatere vrste ostrig se običajno uživajo kuhane ali surove, v nekaterih krajih veljajo za poslastico. Nekatere vrste ostrig se nabirajo zaradi biserov, proizvedenih v plašču. Okenske ostrige se nabirajo zaradi njihovih prosojnih lupin, ki se uporabljajo za izdelavo različnih vrst okrasnih predmetov.

Ostrige dihajo predvsem s škrgami. Poleg škrg lahko ostrige izmenjujejo pline preko svojega plašča , ki je obložen s številnimi majhnimi tankostenskimi krvnimi žilami . Majhno, triprekatno srce , ki leži pod mišico adductor , črpa brezbarvno kri v vse dele telesa. Istočasno dve ledvici , ki se nahajata na spodnji strani mišice, odstranjujeta odpadne snovi iz krvi. Njihov živčni sistem obsega dva para živčnih vrvic in tri pare ganglijev . Ni dokazov, da imajo ostrige možgane. Medtem ko imajo nekatere ostrige dva spola (evropska ostriga in ostriga Olympia), njihovi reproduktivni organi vsebujejo jajca in semenčice. Zaradi tega je tehnično mogoče, da ostriga sama oplodi svoja jajčeca. Gonade obdajajo prebavne organe in so sestavljene iz spolnih celic, razvejanih tubulov in vezivnega tkiva . Ko je njenih milijonov jajčec oplojenih, jih samica odloži v vodo. Ličinke se razvijejo v približno šestih urah in ostanejo obešene v vodnem stolpcu kot veliger ličinke dva do tri tedne, preden se usedejo na posteljo in v enem letu dosežejo spolno zrelost.

Ostrige se prehranjujejo s filtri in črpajo vodo preko škrg z utripanjem migetalk . Lebdeči plankton in delci neživil se ujamejo v sluz škrg in se od tam prenesejo v usta, kjer se pojedo, prebavijo in izločijo kot iztrebki ali psevdoiztrebki , ki padejo na dno in ostanejo zunaj vodnega stolpca. . Ostrige se najbolj aktivno prehranjujejo pri temperaturah od 60 do 70 stopinj (20–26 °C).  V idealnih laboratorijskih pogojih lahko ostriga filtrira do 190 l (50 ameriških galov) vode na dan. V povprečnih pogojih zrele ostrige filtrirajo 11–45 l (3–12 ameriških galov). Nekoč cvetoča populacija ostrig v zalivu Chesapeake je skozi zgodovino vsake tri do štiri dni filtrirala odvečne hranilne snovi iz celotne količine vode v estuariju. Od leta 2008 je bilo ocenjeno, da bo celoten cikel trajal skoraj eno leto.

Oysters: Nutrition, Risks, and How to Cook Them

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja