10. februar – svetovni dan “DEŽNIKOV”

“You can stand under my umbrella, ella, ella, eh, eh, eh”… Sicer ta svetovni dan ni nastal zaradi Rihannine pesmi Umbrella, vendar zaradi izuma, ki nam prepreči, da bi se ob nalivih zmočili, s tem pa ohranja naše lase in oblačila v sprejemljivem stanju. Seveda so tu tudi dežniki, ki nas zaščitijo pred soncem. Ko smo na plaži, je lahko dežnik rešitev, ki nam zagotovi razliko med prijetno in udobno izkušnjo ali odhodom domov z videzom zapečenega raka.

Dežnik ali senčnik je zložljiv baldahin , podprt z lesenimi ali kovinskimi rebri , ki je običajno pritrjen na lesen, kovinski ali plastični drog. Zasnovan je za zaščito osebe pred dežjem ali sončno svetlobo . Izraz dežnik se tradicionalno uporablja za zaščito pred dežjem, senčnik pa za zaščito pred sončno svetlobo, čeprav se izraza še naprej uporabljata zamenljivo. Pogosto je razlika material, uporabljen za nadstrešek; nekateri senčniki niso nepremočljivi , nekateri dežniki pa so prozorni. Nadstreški za dežnike so lahko izdelani iz blaga ali prožne plastike. Obstajajo tudi kombinacije senčnika in dežnika, ki se imenujejo en-tout-cas (francosko za “v vsakem primeru”).

Dežnik je mogoče izslediti nazaj do približno 3000 let nazaj in je imel versko in mitološko simboliko že od zgodnje zgodovine. Egipt , Kitajska in Indija se običajno navajajo kot pomembne geografske lokacije dežnika in sončnika v predevropski zgodovini dežnika. Dežnik je bil povezan z visokim statusom, opaženo je bilo, da je “uporaba besede umbrella iz leta 1653 kot ‘orientalski ali afriški simbol dostojanstva’ “.

Rain Umbrellas | Colour, Prints and Corporate Branded - Republic Lifestyle

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja