10. april – svetovni dan “VARNOSTNIH ZAPONK”

Legenda pravi, da je bil leta 1849 Walter Hunt, mehanik in oseba, ki je zaslužna za izum varnostne zaponke, prijatelju dolžan 15 dolarjev in se je odločil izumiti nekaj novega, da bi zaslužil denar za poplačilo. Izumil je varnostno iglo . Ta majhen vzmetni predmet z zaponko, ki se je prvotno imenoval »igla za obleko«, je bil namenjen zaščiti, kjer bi lahko ravne igle povzročile poškodbe.

Izkazalo se je, da mu je izum gospoda Huntsa prinesel dober dobiček, saj je na koncu prodal svoj patent za varnostno iglo za neverjetnih 400 dolarjev, kar bi lahko primerjali z več kot 20.000 dolarji v današnjem smislu. Torej se je motivacija zaslužiti samo 15 dolarjev za povračilo prijatelju izkazala za pravo zmago!

Medtem ko je Walter Hunt prvi, ki je imel patent za predmet v Združenih državah, so zgodovinarji našli dokaze, da ideja sega veliko dlje, morda več sto let nazaj. Pravzaprav se zdi, da so ljudje v Grčiji in Rimu morda uporabljali podobne naprave, ki so bile narejene iz različnih materialov, kot so kost, slonovina ali kovine. Predmet, podoben varnostni zaponki, je bilo mogoče najti tudi v Angliji, preprosto imenovano “anglish pin”.

Kljub temu je Hunt zaslužen za sodobni izum varnostne zaponke. In obletnica datuma, ko je bil patentiran ta priročen majhen predmet, je bil 10. april, kar je razlog, da na ta dan vsako leto praznujemo mednarodni dan varnostnih igel.

Varnostna zaponka je postala osnova za vrsto drugih uporabnih predmetov, vključno z zaponkami za plenice, za pripenjanje nakita ali za nošenje kot okrasne predmete. Nekateri ljudje jih radi zataknejo skozi piercinge za ušesa ali telo, da jih uporabijo kot nakit (vendar zaradi varnosti pazite, da so izdelani iz kovine, primerne za nakit).

https://www.bbc.co.uk/news/world-asia-india-64979731

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja