1. januar – svetovni dan “MAČKA”

Da, pravilno si prebral/a naslov in ne, ne gre za hišnega ljubljenčka. Danes je svetovni dan tistega mačka, ki po navadi pride na obisk po prekrokani noči in je seveda odvisen od količine zaužitega alkohola. Nastane zaradi prevelike koncentracije alkohola v krvi, zaznamo pa ga kot glavobol, slabost in bruhanje, blažjo drisko, tresenje, žejo, slabo počutje, rdeče oči, občutljivost na svetlobo in zvok, bolečine v mišicah, utrujenost, razdražljivost, slabšo zmožnost koncentracije in podobno.

Etanol ali pogovorno alkohol je spojina, ki se nahaja v alkoholnih pijačah in, odvisno od količine, v krvi povzroča različne (ne)prijetne občutke. Alkohol deluje na centralni živčni sistem kot pomirjevalo. Vpliva na usklajenost gibov, govor in vid. Že majhne količine povzročijo občutek ugodja in sprostitev, večje količine pa privedejo do stanja, ki mu pravimo “pijanost”. Ta različno vpliva na ljudi in se pri ljudeh tudi pokaže po različni količini popitega alkohola.  Nekateri ljudje hitreje presnavljajo alkohol, nekateri počasneje, kar je odvisno od jetrnih encimov. Ljudje, ki pogosteje uživajo alkoholne pijače in v večjih količinah, imajo več teh encimov in zato alkohol razgradijo hitreje, kot tisti, ki niso navajeni piti. Pitje alkohola povzroči v telesu nastanek dveh strupenih spojin acetaldehida in malondialdehida. Krivi sta za škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Zaradi tega je človek dan po prekrokani noči počuti zelo slabo.

Posledice občasnega pitja alkohola je možno preprečiti ali pa vsaj omiliti simptome. Alkohol iz telesa odvaja vitamine in minerale:

  • Kombinacija antioksidantov, zaužita pred spanjem ali pa sočasno z uživanjem alkohola, vam lahko pomaga preprečiti škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Uživanje vitamina C, vitamina B1, B6, aminokisline S-alil-cistein, glutationa, vitamina E in selena bo pripomoglo k boljšemu počutju. Klinične študije so potrdile, da dolgoročno uživanje vitamina E preprečuje nastanek škode na ožilju in možganih, ki jo povzroči alkohol.
  • Svež sadni sok vsebuje veliko fruktoze in pomaga pri presnovi alkohola, ki je še ostal v vašem želodcu, voda iz soka pa vam bo pomagala pri rehidraciji. Poleg tega je sok za marsikoga boljšega okusa kot čista voda. Priporočljiv je pomarančni sok, brusnični sok, bananin sok ali multivitaminski sok, najbolje je, da jih pripravite kar sami ali kupite naravne sokove, ki ne vsebujejo umetnih dodatkov ter dodanega sladkorja.
  • Pomemben je tudi obilen zajtrk. Pripravite si beljakovinsko bogat obrok, v katerem naj ne manjka maščobe. Beljakovine vsebujejo veliko aminokislin in pripomorejo k hitrejšemu okrevanju. Hrana je vedno dobra ideja. Ne absorbira alkohola, ampak okrepi presnovo, aktivira absorbcijo ter pospeši proces razgradnje alkohola.
  • Dneva ne preležite v postelji! Primerno se oblecite in obujte ter pojdite na svež zrak. Povečan dotok zraka izboljša stanje presnove in pospeši uničenje alkohola v telesu.

Vendar pa čudežnega zdravila proti mačku ni. Še vedno je najboljše zdravilo vzdržnost oziroma pitje v omejenih količinah in ne pozabite, da se s prijatelji lahko zabavate tudi brez alkohola. ?

https://www.finedininglovers.com/article/12-weirdest-hangover-cures

How do people in other countries cure hangovers?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja