1. dan: zgodovinska pot palačink

Večina ljudi se nas rada kdaj pa kdaj (beri: veliko pogosteje kot je priporočjivo) pregreši s čim sladkim. Tako poznamo na tisoče vrst sladic in ena izmed zelo priljubljenih je palačinka. Te nas pri prehrani spremljajo že toliko časa, da se sploh ne zavedamo od kod sploh izvirajo in kako so nastale.
Besedo palačinka smo dobili iz avstrijske nemščine, kjer se imenuje Palatschinke. Tja je prišla iz madžarske Palacsinta, katero so Madžari vzeli Romunom, kjer so jo imenovali Plăcintă. Romuni pa so jo pobrali od Rimljanov, kjer so pekli placente, ploščate kolače. A Rimljani so jo prevzeli od Grkov, kjer so pekli ploščate mlince imenovane Plakous. Tako se je vse začelo, kot že tolikokrat, v antični Grčiji, kjer se je pojavil prvi recept za palačinke. Izhajajo že iz 6. stoletja pred našim štetjem. Prva pisna omemba palačinke prihaja od pesnika Kratina, ki jih je opisal v enem od svojih del. Te so v vsakem primeru precej hitro postale pomemben del grške kuhinje, predvsem pri zajtrku. Nekateri pa verjamejo, da so ti sladki prigrizki še precej starejši in da so bili v takšni ali drugačni obliki znani že precej prej, v 4. stoletju. Arheologi so namreč zasledili ostanke različnih peciv na bazi žitaric, ki izvirajo celo iz kamene dobe, kar seveda pomeni, da nas palačinke spremljajo že vse od nekdaj. Palačinke so bile očitno precej aktualne tudi v bibličnih časih, saj so nekajkrat omenjene v Stari zavezi, pa tudi v različnih rimskih in grških zapisih. Rimljani so palačinkam takrat rekli »Alita Dolcia«, kar pomeni »drugo sladko« pripravili pa so jih z mlekom, moko, jajci in začimbami. Kaj hitro so tako postale priljubljene na vseh koncih našega planeta, prav vsi pa so jih začeli pripravljati malce drugače. Vsak kuhar je namreč dodal malce svoje kulture, ter tradicije in prav zaradi tega danes obstaja veliko različnih tipov palačink. Te vam bomo predstavili jutri.

Zdaj pa hitro naberite sestavine iz hladilnika in si pripravite svoje najljubše palačinke. Vsaj novinarji bomo to zagotovo storili, saj do petka pač ne bomo uspeli zdržati ob vsem tem pisanju o njih.

Namig: Danes je popoln dan, da se s palačinkami sladkate zunaj. Usedite se na balkon, na zelenico pred hišo ali pa si odprite okno in užijte ta prelep sončni dan s krožnikom slastnih palačink. Uživancija!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja