1. april – svetovni dan “NORČIJ”

Dan norcev, poznan tudi kot Dan norčij, ki ga praznujemo vsako leto 1. aprila, je praznik, ko se ljudje šalijo drug z drugim in poskušajo pretentati svoje prijatelje in družino. Izvor prvega aprila ni jasen, vendar se domneva, da izvira iz starega Rima kot praznik, imenovan Hilaria. Praznik se je od takrat razširil po vsem svetu in ga praznujejo v mnogih državah. Na prvi april se ljudje pogosto šalijo drug z drugim. Pri prazniku sodelujejo tudi nekateri mediji z objavo lažnih novic ali predvajanjem humorističnih oddaj. Dan je označen z lahkotnim duhom in ni namenjen temu, da bi ga jemali resno.

V srednjeveški Evropi je bil praznik povezan z začetkom novega leta, ki so ga tradicionalno praznovali 25. marca. V 16. stoletju pa je katoliška cerkev spremenila koledar, tako da se je novo leto začelo 1. januarja. Nekateri so se tej spremembi uprli in novo leto še naprej praznovali 25. marca, pri čemer so bili tisti, ki so prevzeli novi koledar, pogosto deležni posmeha in posmeha. To je morda prispevalo k razvoju 1. aprila kot praznika, posvečenega potegavščinam in šalam.

Obstaja veliko načinov za praznovanje 1. aprila. Nekatere skupne tradicije vključujejo:

  • Šale s prijatelji in družino: To lahko vključuje skrivanje predmetov in nato pretvarjanje, da ste jih izgubili, pretvarjanje, da imate lažno poškodbo, ali ustvarjanje lažne novice, da bi nekoga pretentali.
  • Pošiljanje norčavih e-poštnih sporočil ali telefonskih klicev: To je priljubljen način praznovanja prvega aprila, zlasti na delovnem mestu.
  • Sodelujoče medijske organizacije: Nekatere medijske družbe bodo v okviru praznika objavile lažni članek ali predvajale humoristično oddajo.
  • Prirejanje prvoaprilske zabave: nekateri ljudje radi praznujejo praznik z zabavo, kjer se lahko ljudje pošalijo drug drugemu in delijo šale.
  • Deljenje šal in memov: mnogi praznujejo prvi april tako, da delijo šale in šaljive meme na družbenih omrežjih ali prek besedilnih sporočil.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja